Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Odstartoval Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy. Možných dárců je čím dál tím méně

Následující týden je věnován krevní plazmě. Dneškem odstartoval takzvaný Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy, který má rozšířit povědomí o této vzácné tělní tekutině. Podle odborníků v posledních letech klesá počet lidí, kteří mohou krevní plazmu darovat. Z plazmy se například vyrábí těžko dostupné léky.

V České republice je několik tisíc lidí, kteří jsou na léky vyrobené z krevní plazmy odkázáni. V celé Evropě je těchto lidí zhruba jeden milion. „Jsou určeny pro pacienty s řadou vrozených i získaných onemocnění. Mnoho z nich je na tuto léčbu zcela odkázáno. Jsou to např. lidé s poruchami krevní srážlivosti, lidé trpící imunitní nedostatečností a autoimunitními onemocněními,” vysvětluje v tiskové zprávě společnosti BioLife hematoložka Alice Drábková

Dárci si význam darování neuvědomují  

Z nedávného průzkumu vyšlo najevo, že většina českých dárců si plný význam dárcovství krevní plazmy neuvědomuje. Hlavním důvodem, proč chodí darovat plazmu, je možnost pomoci ostatním lidem. To uvedlo zhruba 60 procent z 3,5 tisíce dotázaných.  

88 procent dotázaných uvedlo, že krevní plazmu daruje pravidelně alespoň jednou nebo dvakrát měsíčně. “Při dostatečném pitném režimu a kvalitní výživě dokáže organismus plazmu obnovit do 24-48 hodin,” dodává lékařka. Samotný odběr krevní plazmy není pro tělo natolik náročný jako darování krve. Speciální přístroj totiž plazmu oddělí a krev vrátí do těla dárce.  

Zachraňovat životy je důležité, říká Zdeněk z Hradce Králové. Má za sebou 70 odběrů plazmy

Krevní plazmu letošní moderní medicína stále neumí vyrobit uměle. Je přitom důležitá pro výrobu léků nebo péči například o pacienty s popáleninami. To je jeden z důvodů, proč se Zdeněk Černý z Hradce Králové rozhodl před čtyřmi lety darovat...

Jedním ze základních předpokladů je věk. Dárce musí být starší 18 let. Nesmí trpět podváhou ani obezitou.  

V ČR chybí zhruba 100 tisíc pravidelných dárců krve   

Aby mohl člověk darovat krevní plazmu, musí projít lékařským vyšetřením. „Při odběru plazmy dbáme na ochranu zdraví dárců i pacientů, kteří dostávají léčbu plazmou, takže dárci musí splňovat určité zdravotní požadavky," uvádí ve zpráv Jan Štěpánek, generální ředitel BioLife. 

Společnost pro transfuzní lékařství v roce 2019 vydala doporučení, ve kterém se píše o minimálním množství pravidelných dárců krevní plazmy a plné krve. Aby byla zásoba těchto látek dostačující je třeba 300 tisíc pravidelných dárců krevní plazmy a 400 tisíc dárců plné krve. Jen pro představu. České republice v současnosti chybí zhruba 100 tisíc pravidelných dárců.  

Například Transfuzní oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové uskutečnilo 17,2 tisíce odběrů krve a 14,7 tisíc odběrů krevní plazmy. Podstatná je informace, že i přes úbytek vhodných dárců nemocnice nedostatkem krve netrpí. „Fakultní nemocnice zve dárce krve prostřednictvím rezervačního systému k odběrům průběžně, aby nedocházelo k nedostatku krve," uvedl pro ČTK mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.   

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AhmadArdity | Pixabay

Štítky krevní plazma, plazma, Česko, nemocnice, Evropa, Jakub Sochor, Jan Štěpánek, Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odstartoval Mezinárodní týden dárcovství krevní plazmy. Možných dárců je čím dál tím méně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.