Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

OBRAZEM: Hradecký kraj dokončil stavbu domova pro seniory v Žacléři za 166 milionů

Královéhradecký kraj dokončil projekt nového domova pro seniory v Žacléři na Trutnovsku. Zařízení bude součástí nové krajské organizace Rýchorské domovy sociální péče a poskytne 42 trvalých lůžek a deset míst odlehčovací služby. Domov zahájí provoz 2. října. ČTK o tom dnes informoval Královéhradecký kraj, který byl investorem. Náklady na stavbu vyšly na více než 166 milionů korun včetně DPH, dalších 15 milionů korun stálo vybavení. Kraj získal na stavbu dotaci 60 milionů korun. Město Žacléř zajistilo rekonstrukci zpevněných ploch a venkovní úpravy.

"Investicemi a modernizací krajských zařízení podobného charakteru chceme starším občanům zajistit důstojné prožití seniorského věku, odlehčit namáhavou práci pečovatelům a zdravotnímu personálu, ale také minimalizovat budoucí provozní náklady těchto zařízení," uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Projekt provázely komplikace. Stavbu domova kraj zahájil v říjnu 2020 a plánoval, že hotovo bude do konce roku 2021. Domov měl vzniknout přestavbou bývalé hornické ubytovny. Po odhalení nosných konstrukcí a provedení sond se ale ukázalo, že původní objekt bude potřeba zbourat.

"Nový domov pro seniory nabízí 42 trvalých lůžek a deset míst odlehčovací služby pro osoby se sníženými schopnostmi, která doposud na Trutnovsku chyběla. Tu mohou využít rodinní příslušníci starající se o seniora se sníženými schopnostmi v domácím prostředí a nyní potřebují dočasně pomoci například kvůli změně svého zdravotního stavu nebo si alespoň chvíli odpočinout," uvedla náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši).

Budova má pět podlaží, suterén, přízemní patro a tři nadzemní. Na každém patře je terasa pro klienty i společenská místnost vybavená indukční smyčkou pro zesílení příjmu naslouchadel u osob se sluchovým postižením. Součástí jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů je hygienické zázemí. "Více než polovina pokojů disponuje zvedacím zařízením pro imobilní klienty, další pokoje mají lůžka s laterálním náklonem pro komfortnější pobyt," uvedla mluvčí kraje Martina Svatoňová.

Hlavní jídelna v přízemí může podle ní sloužit také jako multifunkční místnost například pro školení personálu. "Kuchyň splňuje nejpřísnější technologické a hygienické normy. Upřednostňuje vysoký stupeň automatizace, který umožňuje vaření i v nočních hodinách," uvedla Svatoňová.

Kuchyňský provoz doplňují sklady, chladicí a mrazicí boxy. Také prádelna domova podle představitelů hejtmanství odpovídá nejpřísnějším hygienickým normám a dělí se na takzvanou špinavou a čistou část oddělenou přes filtr.

Domov pro seniory v Žacléři bude součástí organizace s názvem Rýchorské domovy sociální péče, krajská příspěvková organizace. Nový název schválilo krajské zastupitelstvo 11. září 2023. Mění se tak původní název a sídlo Domova důchodců Lampertice a nový žacléřský domov pro seniory se v budoucnu stane centrálním pro objekty organizace.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, stavby, sociální, Trutnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OBRAZEM: Hradecký kraj dokončil stavbu domova pro seniory v Žacléři za 166 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.