Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V hradeckém kraji organizátoři zájmových kroužků buď nezdražili, nebo jen mírně

Zájem o dětské zájmové a sportovní kroužky se v Královéhradeckém kraji výrazně nemění. Roste zájem o technické kroužky. Pokud některé Domovy dětí a mládeže (DDM) v kraji zvedly ceny pro začínající školní rok 2023/2024, tak jen minimálně.

Podle ředitele DDM v Hradci Králové Vojtěcha Horáka se ceny za kroužky pro školní rok pohybují od 700 korun do 3000 korun za osobu, záleží na oboru. "Nejméně platí tradičně rybáři, kteří tráví většinu roku venku, a nejdražší je 3D tisk a výtvarné obory, třeba keramika. Zájem zůstává stejný zhruba ve všech oblastech, zdražili jsme o sedm procent. O něco více táhne robotika, kdy děti vytvářejí programy a řídí tím roboty, obecně pak informační technologie," řekl Horák.

Středisko volného času (SVČ) v Trutnově hlásí oproti minulému školnímu roku mírný růst zájmu, školné nezvyšovalo. "Nejvíce je to patrné u předškoláků. Nejdražší jsou u nás lezecké kroužky, kde je hodně výbavy. Ceny za kroužky na celý školní rok se liší podle oborů a pohybují se od 1600 do 3000 korun. Cena se odvíjí také od toho, kolik mají hodin, některé kroužky, které jsou hodinové, jsou levnější," řekl ředitel SVČ Trutnov Josef Khol.

V trutnovském středisku je největší zájem o všestranně zaměřené pohybové kroužky. "Jsou ale kroužky, které vyžadují individuálnější přístup, jako je třeba výuka kytary, tam máme logicky dětí méně," řekl Khol.

Ani DDM Jednička ve Dvoře Králové nad Labem ceny pro nový školní rok nezvyšoval. "Zájem o kroužky se u nás v posledních letech drží zhruba na stejné úrovni. O co je větší zájem, jsou technické obory jako robotika, 3D tisk a elektrotechnika. Letos poprvé vidíme mírný pokles zájmu o hudební obory. Stále táhnou sporty, tanec, keramika," řekla ředitelka DDM Jednička Iveta Hanušová.

Podle ní rodiče ve dvorském DDM zaplatí za dítě na školní rok podle oboru zhruba od 350 do 1000 korun. "Nejméně platí rybáři, naopak jedny z nejdražších kroužků jsou keramiky nebo mažoretky. Jsme si dobře vědomi toho, že jsme levnější než třeba jinde v kraji, ale je to z toho důvodu, abychom byli konkurenceschopni. Na to, jak je Dvůr malé město, tak je tu velká konkurence. Ve městě funguje ZUŠ, jsou tu tři velké taneční oddíly, je tu dobře rozjetý Sokol, tenis, fotbal," řekla Hanušová.

Středisko volného času Déčko v Náchodě podražilo v průměru o pět procent, pro letošek zaznamenalo mírný nárůst zájmu. Ceny za kroužky na školní rok za dítě se pohybují od 500 do 3200 korun podle nabízených hodin a oboru. "Zdražily zejména sportovní kroužky, zvýšily se nám pronájmy tělocvičen. Vyšší zájem je o kroužky jazykové a technické," řekla ředitelka náchodského Déčka Kateřina Hiebschová.

Příspěvek na různé aktivity pro děti a dospívající dává od letošního školního roku na Rychnovsku a Vrchlabsku, kde působí závody automobilky Škoda Auto, Nadační fond Škoda Auto (NFŠA). "Projekt podpoří rodiny, které pobírají přídavky na děti, příspěvek na péči, odměnu pěstouna a také rodiny uprchlíků z Ukrajiny, a to až do výše 2000 korun na jedno dítě za pololetí na kroužky a náklady s nimi spojené," uvedli zástupci NFŠA.

Projekt "Darujeme kroužky dětem" je určen také pro děti ukrajinských uprchlíků, pobývajících v ČR na základě víza za účelem strpění či víza za účelem dočasné ochrany a s příjmem nepřevyšujícím 3,4násobek životního minima. "Proplatit je možné náklady spojené s volnočasovými aktivitami dětí mezi třemi až 18 lety, ať už jde o členské příspěvky, startovné, vybavení či prázdninové akce ve spojení s dlouhodobou aktivitou," uvedli zástupci projektu.

Program funguje na principu voucherů, kdy rodič prostřednictvím jednoduché registrace požádá o příspěvek doložením potřebných dokumentů a následně si vybere, kterému poskytovateli peníze z voucherů odešle.

"Moc rádi jsme se stali součástí této chvályhodné iniciativy, která umožňuje dětem plnohodnotně trávit volný čas tím, co mají rády. O to více, že je po administrativní stránce jednoduchá jak pro nás, tak pro žadatele," uvedl ředitel DDM Rychnov nad Kněžnou Josef Solár.

Příjem žádostí, které jsou anonymní, začal 28. srpna a potrvá až do 19. listopadu přes registrační systém Aktivní město. Více informací je na webu www.darujemekrouzky.cz.

Volnočasové aktivity v regionu podporuje také Královéhradecký kraj, pro rok 2024 na to má vyčleněno 14,5 milionu korun. Kraj tyto aktivity podporuje dlouhodobě, řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto tiemaoanh | Pixabay

Štítky ČR, školy, sociální, hobby, děti, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji organizátoři zájmových kroužků buď nezdražili, nebo jen mírně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.