Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejméně směsného odpadu v hradeckém kraji z měst produkuje Červený Kostelec

Nejméně směsného odpadu v Královéhradeckém kraji mezi městy nad 5000 obyvatel loni vyprodukoval osmitisícový Červený Kostelec na Náchodsku. V černých popelnicích v Červeném Kostelci skončilo v průměru 130,1 kilogramu směsného odpadu na obyvatele. Vyplývá to z krajských výsledků devátého ročníku soutěže Odpadový Oskar, kterou pořádá nezisková organizace Arnika. Cílem soutěže je motivovat obce ke kvalitnímu odpadovému hospodářství.

Ocenění mohou dostat obce, které produkují méně než 150 kilogramů směsných komunálních odpadů na jednoho obyvatele a rok. Takové obce a města podle Arniky mají vysokou úroveň recyklace a v odpadovém hospodářství veřejnost dobře motivují a komunikují s ní. Za svoz se platí podle velikosti nádoby a frekvence svozu.

Za Červeným Kostelcem se v kategorii měst umístily Hronov na Náchodsku s 140,3 kilogramu směsného odpadu na obyvatele a Třebechovice pod Orebem na Hradecku s 146,3 kilogramu. V Červeném Kostelci je podle Arniky zavedený motivační systém, kdy lidé za svoz odpadů platí podle velikosti popelnice a frekvence svozu.

Mezi obcemi od 1000 do 5000 obyvatel zvítězila Javornice na Rychnovsku s 81,8 kilogramu před Velkým Poříčím na Náchodsku s 122,8 kilogramu a Častolovicemi na Rychnovsku se 123,2 kilogramu.

V kategorii obcí do 1000 obyvatel měla loni nejméně směsného odpadu Dolní Brusnice na Trutnovsku, a to 58,2 kilogramu na obyvatele a rok. Za ní následovaly Mokré na Rychnovsku s 70,7 kilogramu a Nový Hrádek na Náchodsku s 90 kilogramy.

V celém Královéhradeckém kraji byl v roce 2021 v obcích průměr směsného odpadu na obyvatele ve výši 187,9 kilogramu. Nejnižší průměr měly obce patřící do území obce s rozšířenou působností Nová Paka, a to 156,8 kilogramu. Na opačném konci byly obce ORP Hořice s hodnotou 230,7 kilogramu na osobu a rok, vyplývá z dat Arniky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto EKO-KOM

Štítky ČR, odpady, obce, ocenění, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Stolár

Dříve byl system spravedlivější. Platila se daná částka dle počtu popelnic a četnosti svozu. Nyní se platí pevná cena na osobu a rok bez ohledu na to, zda člověk vyprodukuje 50 kg nebo 200 kg směsného odpadu, což je silně demotivující. A snížení ročního poplatku při snižujícím se množství vyprodukovaného odpadu se normální člověk nedočká. To už bude levnější platit za množství odpadu přímo na skládce než dotovat obec, která jen zdražuje minimálně o inflaci.

Středa, 27. září 2023, 08:15Odpovědět

Nejméně směsného odpadu v hradeckém kraji z měst produkuje Červený Kostelec  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.