Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Sezonu v archeoparku ve Všestarech uzavře akce nazvaná Dožínky v pravěku

Ochutnat jídlo římských legionářů či vyzkoušet pravěkou výrobu mouky budou moci v sobotu návštěvníci Archeoparku pravěku Všestary na Královéhradecku. Uskuteční se tam akce nazvaná Dožínky v pravěku. Na programu bude také ukázka přípravy jídel v pravěku. Půjde o poslední letošní akci pro veřejnost ve všestarském archeoparku. V sobotu 30. září začne v 10:00 a potrvá do 17:00.

"Srdečně zveme na poslední letošní Dny živé archeologie. Návštěvníci se dozvědí třeba i to, co všechno pěstovali první zemědělci, jaké nářadí k tomu potřebovali nebo jak se mlelo obilí. Uvidí primitivní způsoby dušení masa v jámě, uzení ryb nebo ohřev vody pomocí horkých kamenů. Jako poděkování za úrodu se návštěvnici budou moci připojit k obětnímu rituálu," řekl ředitel archeoparku a archeolog Radomír Tichý.

Nynější 11. návštěvnickou sezonu zahájil archeopark v dubnu. Největšími akcemi v archeoparku jsou Dny živé archeologie, koná se jich několik a jsou vždy tematicky zaměřené. Návštěvníkům nabízejí ukázky technologií, řemesel a života z různých etap pravěku. Například při červencové akci nazvané Zručnost Keltů a síla Římanů se návštěvníci mohli seznámit s odlévání bronzových předmětů, redukcí železné rudy v hutnické peci, výrobou keramiky či ukázkami bojové techniky římských legií.

V areálu archeoparku je k vidění také expediční člun, který letos od 19. června z ostrova Samos u pobřeží Turecka urazil Egejským mořem do 12. července na Peloponés v pevninském Řecku za 17 dnů plavby Expedice Monoxylon IV okolo 500 kilometrů. Letošní expedice navázala na námořní výpravy archeologů ze všestarského archeoparku v dlabaných člunech z let 1995, 1998 a 2019. Předlohou plavidla je 8000 let staré neolitické plavidlo s plochým dnem objevené v roce 1994 v jezeře Bracciano u Říma.

Jedním z hlavních poznatků expedice Monoxylon IV je potvrzení možnosti námořní plavby v dlabaném člunu včetně přepravy nákladu před 9000 lety. Cílem námořních expedic všestarských experimentálních archeologů je přispět k porozumění šíření zemědělství ve Středomoří.

Zřizovatelem archeoparku je Královéhradecký kraj spolu s Univerzitou Hradec Králové. Ve venkovní části areálu je více než deset replik pravěkých objektů, včetně rondelu či neolitického domu.

Archeopark pravěku ve Všestarech by měl do tří let absolvovat proměnu za více než 32 milionů korun, investorem bude Královéhradecký kraj. Počítá se s rozšířením kinosálu nebo stálých expozic, které představí výsledky průzkumů z dálnice D11, námořní expedici Monoxylon či experimenty s broušenými kamennými nástroji.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Špelda

Štítky ČR, zábava, archeologie, experiment, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sezonu v archeoparku ve Všestarech uzavře akce nazvaná Dožínky v pravěku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.