Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Domov pro seniory SeneCura v Jičíně zatím nebude. Firma projekt zastavila

Společnost SeneCura v Jičíně zastavila rozestavěný projekt domova seniorů s kapacitou 120 lůžek. Novinářům to dnes řekl místostarosta Petr Hamáček (KDU-ČSL). Firma podle něj nebude mít v Česku v následujících dvou letech peníze na investice. Důvodem je úpadek stavební firmy Urban Survival, která pro SeneCuru stavěla jičínský i jiné projekty. SeneCura podle místostarosty tvrdí, že bude hledat cesty, jak projekt v Jičíně dokončit. Vedení Jičína s představiteli SeneCury jednalo minulý týden.

Skupina SeneCura je s více než 2000 lůžky v 17 centrech předním nestátním poskytovatelem pobytových sociálních služeb v ČR. Patří do rakouské skupiny SeneCura, která je od roku 2015 součástí francouzské skupiny Orpea.

Jičínský domov měl vzniknout přestavbou a propojením dvou budov bývalých kasáren v ulici Československé armády poblíž centra města. Budovy SeneCura od města koupila v roce 2021 za 11,7 milionu korun. Stavba oficiálně začala v říjnu 2021, zastavila se zhruba po roce. Přestavba budov měla být podle původních plánů hotová letos na jaře.

Sene Cura bude podle Hamáčka hledat investora, který by projekt dokončil a následně propachtoval. Firma radnici podle něj slíbila, že rozestavěný objekt zabezpečí.

Ze smlouvy mezi městem a SeneCurou vyplývá sankce sto tisíc korun za každý započatý rok zpoždění stavby. Termín má firma tři roky od vydání stavebního povolení, tedy v lednu 2024. Radnice předpokládá, že SeneCura město požádá o prodloužení termínu a tedy oddálení případné sankce.

Možnost, že by si město rozestavěný projekt převzalo, označil starosta Jan Malý (ANO) za nereálnou. "Jsme postupem firmy zaskočeni. Byli jsme přesvědčeni, že to bude úspěšný projekt," uvedl starosta. Hamáček připomněl, že firma již investovala značné peníze do přípravy projektu, projektové dokumentace i do bouracích prací a stavby nových základů.

SeniorCentrum by mělo poskytovat služby také lidem trpícím Alzheimerovou chorobou či jiným typem demence. Pokoje mají být jednolůžkové a dvoulůžkové s vlastním sociálním zařízením. Přestavba budov musí respektovat historickou podobu fasády a tvar střech domů. Obě budovy budou propojené novým objektem.

Budovy budoucího domova seniorů jsou jedinými objekty, které v areálu kasáren město Jičín zachovalo. Celý areál má rozlohu deseti hektarů a město jej chce přeměnit na novou bytovou čtvrť. Nyní radnice v lokalitě nákladem téměř čtvrt miliardy korun buduje infrastrukturu nového sídliště.

Dodavatelská stavební firma Urban Survival je podle dat v insolvenčním rejstříku od 21. července v úpadku. Insolvenční návrh na ni podal letos v květnu jeden z jejích věřitelů. Soud v rozhodnutí o úpadku konstatoval, že SeneCura Holding má za Urban Survival splatné pohledávky nejméně za 110 milionů korun. Úpadce se soudu k insolvenčnímu návrhu nevyjádřil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto SeneCura

Štítky domov, Jičín, Česko, Československá armáda, stavební firma, úpadek, SeneCura, dům, důchodců, vizualizace, komplikace, stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov pro seniory SeneCura v Jičíně zatím nebude. Firma projekt zastavila  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.