Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Trutnovské radnici se povedl mastrštyk, do města přilákala dva praktické lékaře

Dva a půl tisíce Trutnováků nemá praktického lékaře, těch je v regionu nedostatek. Situace se má ale v brzké době zlepšit. Radnice totiž přilákala do města posily, dva praktické lékaře.

Trutnovská radnice se rozhodla řešit nedostatek všeobecných praktických lékařů pro dospělé. S několika z nich zahájila jednání a se dvěma se už chystá podepsat smlouvu. Od poloviny příštího roku by měli zahájit svou praxi v Palackého ulici.

Ač je to úkol zdravotních pojišťoven, rozhodla se trutnovská radnice zajistit svým občanům lékařskou péči. „Máme informace, že momentálně je bez registrujícího praktického lékaře přibližně 2,5 tisíce Trutnováků. Toto číslo chceme podstatně snížit. Věříme, že díky nástrojům, které máme nyní k dispozici, se postupem času podaří nalákat další nové lékaře. Naším cílem je vytvořit strukturu ordinací napříč městem, tedy i v Poříčí a v Horním Starém Městě. Nyní začínáme dvěma ordinacemi v Palackého ulici,“ popisuje iniciativu města Michal Rosa, starosta města Trutnova.

Díky v červnu schváleným zásadám na podporu získávání strategických profesí může trutnovská radnice využít několik forem pomoci: podpora bydlení, podpora v provozování činnosti a převzetí závazku. Právě třetí možnost využijí dva noví praktičtí lékaři. S městem uzavřou smlouvu, kterou schválili na pondělním zasedání trutnovští zastupitelé, a v polovině příštího roku zahájí svou praxi. „Převezmeme jejich závazek vůči zaměstnavateli, v tomto případě Armádě ČR, současně budou fungovat v našich ordinacích, které právě pro vedení lékařské činnosti rekonstruujeme. Na oplátku se lékaři smluvně zaváží provozovat tyto ordinace na dobu minimálně 12 let, a to alespoň 200 dní v roce,“ dodává trutnovský starosta.

Další způsob, jak chce trutnovská radnice získat nové lékaře, je podpora rezidenčních míst. To znamená, že stávající praktičtí lékaři vychovají ve svých ordinacích nové praktické lékaře formou rezidence. Lékařů v předdůchodovém věku působí totiž na Trutnovsku hodně a tímto krokem chce vedení města zajistit, že si vychovají nástupce. To vše se bude dít za finanční podpory Nadačního fondu Oblastní nemocnice Trutnov, a. s., který město zřídilo. Podpořeny budou obě strany, a to v předpokládané výši 100.000 Kč pro rezidenta a 80.000 Kč pro zaučujícího lékaře.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Trutnov

Štítky praktický lékař, radnice, lékař, Michal Rosa, Armáda České republiky, Trutnov, Horní Staré Město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnovské radnici se povedl mastrštyk, do města přilákala dva praktické lékaře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.