Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pohádkový festival v Jičíně navštívily desítky tisíc lidí. Úspěch měl i videomapping

Po pěti dnech skončil 32. ročník festivalu Jičín město pohádky. Navštívily jej desítky tisíc lidí z okolí i vzdálenějších míst. Úspěch měl videomapping i nová festivalová soutěž. Uvedla to ředitelka Nadačního fondu Jičín – město pohádky Petra Hanušová. Fond je spolu s městem Jičín pořadatelem festivalu.

"Letošní ročník se vydařil hodně. Návštěvnost pro nás byla až překvapující. Máme pocit, že po covidové odmlce je to správný start do dalších let. Lidé jezdí z celé České republiky, nejvíc diváků je samozřejmě z přilehlých krajů a okresů. Hotely byly v termínu konání festivalu plné tři měsíce dopředu," řekla ředitelka Nadačního fondu Jičín – město pohádky Petra Hanušová

Videomapping se konal v Jičíně podruhé, pořadatelé upustili z ekologických důvodů od ohňostroje. Letošní projekce byla obohacená o malou ohňostrojovou show, diváci tak o ni zcela nepřišli. Projekce podle ředitelky sklidila velký úspěch.

"Festival má svoji deklaraci, zavazuje se k tomu, že povede děti k ekologickému myšlení. Ohňostroj nám přijde v rozporu s naší deklarací, chceme jít udržitelnější cestou," řekla ředitelka.

Od čtvrtečního rána se návštěvníci mohli zapojit do celofestivalové hry a pomoci kouzelníkovi napravit jeho popletené kouzlo, kterým připravil pohádkové bytosti o jejich kouzelnou moc.

"Dopoledne plnily úkoly školy a školky, odpoledne veřejnost. Celou hru dokončily asi 3000 dětí. Děti musely projít osmi dílnami, kde byli dobrovolníci z místních škol. Děti a studenti nám pomáhají uspořádat festival," řekla ředitelka.

Festival ve středu zahájil pohádkový průvod, další dny následovala divadelní představení či koncerty. Valdštejnovo náměstí se proměnilo v jednu velkou hernu. Vstupné bylo kromě sobotního programu zdarma. Rozpočet festivalu je okolo tří miliony korun, přispívá do něj hradecký kraj, město Jičín, Státní fond kultury a sponzoři.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Podobský

Štítky ČR, zábava, festival, pohádka, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohádkový festival v Jičíně navštívily desítky tisíc lidí. Úspěch měl i videomapping  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.