Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Třídy jsou plné mladých elektrikářů, libují si školy i energetické firmy

Silné populační ročníky, jistota práce i rozvoj energetiky v posledních letech zapříčinil, že školy nemají nouzi o nové zájemce o studium elektrotechnických oborů. Ruce si mnou i velké firmy, které se doslova předhánějí, aby šikovné absolventy zlanařily už při střední škole.

Středoškolák Adam Šír si nedělal po konci základky hlavu. Elektrikářství má v rodině tradici, a tak měl o pokračování studia brzy jasno. Na rozdíl od tatínka se ale nechtěl zabývat silnoproudem, tedy například stožáry vysokého napětí. Raději dal přednost slaboproudu v kombinaci s počítači. „Chtěl jsem tehdy něco praktického a zároveň jít do přátelského prostředí. Navíc mám už při škole praxi, což je skvělé, protože si neodnesu pouze teoretické znalosti,“ popisuje student Střední školy elektrotechnické a energetické v Sokolnicích (SŠEE), kterého letos čeká maturita. 

Studenty láká stabilní práce i obor

Podobně jako Šír uvažovali i jeho mnozí spolužáci napříč republikou. Zájem potvrzují také nejnovější statistiky Českého svazu zaměstnavatelů. Loni vzrostl meziročně počet přihlášek na elektrotechnické školy o deset procent. Uchazečů bylo dokonce o čtvrtinu více než v roce 2021. Rostoucí poptávku potvrzují v Sokolnicích, kde je jedna z největších škol svého druhu na Moravě. 

„Myslím si, že hodně lidí pochopilo, že v elektro oborech je budoucnost. My máme plné kapacity, tedy 400 studentů. Zájemce si můžeme vybírat, takže kvalita absolventů neustále roste. Navíc po složení maturitní nebo mistrovské zkoušky nemají nouzi o práci. Firmy si je okamžitě rozeberou,“ říká ředitel SŠSE Marek Jelínek, jehož slova potvrzují i velké koncerny, které dělají vše možné, aby o budoucí pracovníky neměly nouzi. 

Otevírají energetické třídy

Například společnost EG.D, jež je součástí společnosti E.ON, láká na stipendia, praxe nebo nejmodernější odborné dílny. Do českých a moravských škol ročně posílá miliony korun. Úzce třeba spolupracuje s odbornou školou v Hluboké nad Vltavou nebo právě se sokolnickou střední, kde dokonce letos otevřela vlastní třídu. Ve školském zařízení se nachází i specializované dílny, v nichž absolvují technici z celé republiky i zahraničí praktická školení. K dispozici mají špičkové vybavení i prostory, které simulují reálné podmínky na pracovišti. Absolventi tak s klidem můžou jít do ostrého provozu, protože vše potřebné už znají a nemusí se několik let školit u zkušenějších mentorů.

„Celkem do třídy EG.D nastoupilo třicet studentů, kterým během celého studia poskytneme odborné vybavení a pomůcky. Žákům nabízíme prospěchové stipendium 3 tisíce korun ročně, jistotu placené praxe nebo letní brigády. O zřízení třídy jednáme také v Hluboké nad Vltavou, se kterou máme také velmi dobré vztahy,“ dodal Pavel Čada, místopředseda představenstva EG.D, jež zajišťuje distribuci elektřiny na území Jihočeského, Jihomoravského kraje a také části Vysočiny, Olomouckého a Zlínského kraje.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Energetika, E.ON, Třídy, Elektřina, Kariéra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třídy jsou plné mladých elektrikářů, libují si školy i energetické firmy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.