Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Karavanový boom nenechává chladným ani Královéhradecký kraj, pro vozidla přibydou stání

Půjčovny obytných vozů měly v létě žně. Výrobci nestíhají vyrábět. Češi propadli karavanové turistice a na to reaguje i Královéhradecký kraj, který nachystal peníze pro karavanová stání.

Obliba karavanů rok od roku roste. Na nový vůz se čeká i dva roky a půjčovny hlásí plné pořadníky. Cestování obytným vozem má ale svá pravidla. Vozidlo je možné odstavit jen na místech tomu určených. Královéhradecký kraj se rozhodl takové lokality finančně podpořit a nachystal šest milionů v rámci dotačního programu na rozvoj infrastruktury cestovního ruchu. 

Zájemci budou moci podávat žádosti od 17. října do 20. listopadu 2023. „Informace destinačních společností v regionu potvrzují, že o opětovné vyhlášení dotačního programu je zájem, a dokonce předpokládají ještě větší počet žadatelů. V letošním roce kraj celkem finančně podpořil 20 projektů. Zájemci mohli podávat žádosti na vybudování karavanových stání nebo technického zázemí pro jízdní kola a elektrokola, přičemž šest žadatelů čerpá dotaci na oba dva účely,“ řekla náměstkyně hejtmana pro oblast cestovního ruchu Martina Berdychová.

Oprávněnými žadateli o dotaci jsou obce a jejich příspěvkové organizace, svazky obcí a fyzické a právnické subjekty, jejichž předmět podnikání souvisí s oblastí cestovního ruchu. Úspěšným žadatelům kraj na uznaných výdajích zaplatí maximálně 50 % nákladů. Mezi hodnotícími kritérii jsou například potřebnost na území regionu, rozsah spolupráce s příslušným destinačním managementem nebo kvalita projektového záměru. Královéhradecký kraj na rozvoj infrastruktury cestovního ruchu pro rok 2024 uvolní finanční prostředky ve výši šest milionů korun.

Zkvalitněním turistické vybavenosti v kraji vzniká kromě nových stání pro obytná auta tuzemských i zahraničních návštěvníků také strategická doprovodná infrastruktura pro cyklistickou dopravu. Umístění nabíjecích stanic pro elektrokola je vždy v návaznosti na existující cyklotrasy a cyklostezky nebo v blízkosti kulturních památek či přírodního dědictví,“ doplnila náměstkyně Berdychová.

Nové nabíjecí stanice pro elektrokola vznikají například v Deštném v Orlických horách, 13 rychlonabíjecích stanic na území Krkonoš a 12 v okolí Babiččina údolí. Samoobslužná bezplatná myčka jízdních kol vznikne v Hradci Králové v prostoru u Zděné Boudy.

Nejvíce projektů úspěšní žadatelé realizují na území destinačních společností Orlické hory a Podorlicko a v Podkrkonoší. Jedním z žadatelů je také Koupaliště a kemp Broumar u Opočna. Na nová karavanová stání se turisté mohou těšit dále na Náchodsku a Královédvorsku, a to v obcích Stárkov, Huntířov a Dolní Brusnice.

Účely dotačního programu Podpora budování infrastruktury cestovního ruchu v Královéhradeckém kraji vyhlašovaného pro rok 2024 zůstaly stejné, a to na výstavbu karavanových stání pro obytná vozidla, přívěsy a karavany (stellplatzy) včetně zavedení elektrické a vodovodní přípojky a vybudování míst pro úschovu, servis a nabíjení kol a elektrokol. Dotaci je možné čerpat také na modernizaci prostor pro zabezpečenou úschovu zavazadel.

Do dotačního programu Podpora budování infrastruktury cestovního ruchu v Královéhradeckém kraji pro rok 2024 je nutné posílat žádosti pouze elektronicky, a to odesláním z datové schránky žadatele do datové schránky Královéhradeckého kraje. Podávání žádostí se otevře 17. října 2023 a skončí 20. listopadu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky karavan, Královéhradecký kraj, stání, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karavanový boom nenechává chladným ani Královéhradecký kraj, pro vozidla přibydou stání  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.