Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na silnicích v Hradci je příliš aut, upozorňuje na to Evropský týden mobility

Upozornit na nárůst aut na silnicích v Hradci Králové. To je cíl akce Evropský týden mobility, který zítra startuje. Po celém Hradci i mimo něj se budou v termínu od 16. do 22. září konat různé sportovní a dopravní akce, workshopy i koncerty.

Evropský týden mobility bude zahájen v sobotu 16. září, od 14 do 18 hodin se budou na Malém náměstí a několika dalších místech starého města konat sousedská setkání s workshopy pro malé i velké, s koncerty, divadlem i bazárkem. Podobné setkání se uskuteční i o den později v Sukových sadech na Pražském Předměstí.

Novinkou letošního ročníku týdne mobility bude 17. září akce nazvaná Živá labská stezka. Jízda na kolech z Hradce Králové do Kuksu bude mít start v 10 hodin u kotviště parníčků na Smetanově nábřeží se zajímavými zastaveními a aktivitami pro celou rodinu po cestě i na Kuksu. Zájemci nebudou muset absolvovat celou trasu, ale třeba jen její část v libovolném směru, což by mohly uvítat rodiny s menšími dětmi. Program na stezce bude probíhat celý den. V krajském městě bude možné absolvovat zdarma plavbu z přístaviště k malé vodní elektrárně Hučák s její komentovanou prohlídkou. Parníček bude vyplouvat v 10.15, 12.15, 13.15 a 14.15 hodin.

Tradiční součástí Evropského týdne mobility je také akce pro celou rodinu s městskou policií na dopravním hřišti v Třebši, která se bude konat 18. září od 15 do 19 hodin. Strážníci zde představí svůj monitorovací vůz, připraveny jsou i aktivity s organizací BESIP věnované bezpečnému chování v dopravě, půjčování jízdních kol i elektrokol zdarma či dětský závod.

Devatenáctý zářijový den od 16 do 18 hodin se v Informačním centru na Eliščině nábřeží uskuteční beseda se zástupci města o dopravě v klidu, k níž se online připojí zástupci některých partnerských měst – italské Alessandrie či slovenské Banské Bystrice. Bio Central nabídne 18. a 19. září Ozvěny Ekofilmu, dopolední představení pro školy, a prodejna koloběžek Kostka v Divišově ulici 20. září od 18 hodin vyjížďku s možností zapůjčení koloběžky zdarma. Koloběžku zdarma si zde bude možné půjčit po celý týden.

Vrcholem Evropského týdne mobility se tradičně stane Den bez aut připravovaný na 22. září v čase od 14 do 19 hodin na Gočárově třídě. Ta bude v tento den pro automobilovou dopravu uzavřena v úseku od náměstí Svobody až po Ulrichovo náměstí. Na náměstí Svobody bude zřízena dočasná autobusová zastávka. Na místě si bude možné půjčit zdarma kolo, elektrokolo nebo koloběžku. Připraveny jsou cyklistické závody a různé soutěže pro děti, jízda zručnosti, koncerty či výtvarné aktivity i informace o plánované sbírce Kola pro Afriku. Po celý tento den budou moci cestující po předložení svého řidičského průkazu řidiči autobusu při nástupu využít městskou hromadnou dopravou zdarma.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky doprava, koncert, Hradec Králové, rodina, Kuks, BESIP, Afrika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích v Hradci je příliš aut, upozorňuje na to Evropský týden mobility  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.