Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Hradecká nemocnice má dva nové speciální rentgeny. Pomůžou při léčbě srdečních arytmií

Fakultní nemocnice v Hradci Králové (FNHK) za 28 milionů korun pořídila dva nové rentgenové přístroje. Oba jsou na Interní kardioangiologické klinice a pomůžou například s léčbou takzvané srdeční arytmie. Stroje nahradili starší přístroje, které už nestačili držet krok s moderní medicínou.

„Jsme za tuto obměnu nesmírně rádi. Nové přístroje přináší především lepší kvalitu obrazu, zvyšují bezpečnost prováděných výkonů, zkracují délku trvání zákroků a významně snižují radiační zátěž pro pacienty i personál,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Pařízek, přednosta I. Interní kardioangiologické kliniky FNHK. 

Klinika používá přístroje například při implantacích kardiostimulátorů nebo katetrizačních ablacích. Tyto zákroky mohou trvat jen několik minut i několik hodin. Podstupují je především pacienti, kteří trpí takzvanou arytmií. Jde o poruchy srdečního rytmu a vznikají jako důsledek odlišného vytváření nebo vedení elektrických vzruchů v srdci. Při srdečních arytmiích bývá rytmus srdce abnormálně pomalý (bradyarytmie) nebo naopak rychlý (tachyarytmie). 

Samotná arytmie se projevuje několika způsoby. Například bušením srdce, slabostí, bolestí na hrudi či dušností. Přítomnost arytmie u pacientů potvrdí podrobné kardiologické vyšetření a následně pak lékaři stanoví vhodný typ další léčby. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNHK

Štítky srdeční arytmie, léčba, Fakultní nemocnice Hradec Králové, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká nemocnice má dva nové speciální rentgeny. Pomůžou při léčbě srdečních arytmií  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.