Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policie odložila případ epidemie po jídle z jedné královéhradecké restaurace

Policie odložila případ zažívacích potíží desítek lidí po konzumaci jídla z jedné restaurace v Hradci Králové z přelomu letošního března a dubna. Zavinění zdravotních problémů u více než 116 lidí konkrétní osobou se neprokázalo, proto nemohlo být zahájeno trestní stíhání, informovala dnes na webu policie. U většiny z postižených lidí byla potvrzena salmonelóza. Policie se případem zabývala pro podezření z přečinu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

"Neznámý pachatel měl v jedné hradecké restauraci zapříčinit kontaminaci prodávaných pokrmů bakterií rodu Salmonella, čímž zákazníkům způsobil gastroenteritidu. Epidemie si vyžádala u desítek lidí buď hospitalizaci nebo ambulantní ošetření. Jelikož nebylo prokázáno zavinění konkrétní osobou, nemohlo být zahájeno trestní stíhání," uvedla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Pravděpodobným zdrojem nákazy byla podle hygieniků v restauraci ručně vyráběná arašídová omáčka. Její vzorek však hygienici nemohli odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici. Podle dřívějších informací krajské hygienické stanice potíže po požití jídla na přelomu března a dubna v souvislosti se zmíněným případem postihly více než 130 lidí, zhruba u stovky z nich byla laboratorně potvrzena salmonelóza.

Fakultní nemocnice Hradec Králové v souvislosti s případem poskytla péči více než čtyřem desítkám lidí s průjmovým onemocněním. Představitelé nemocnice tehdy uvedli, že šlo o netypický kmen Salmonelly Thompson, který se vyskytuje zřídka.

Zástupci dotčené asijské restaurace se krátce po incidentu na facebooku zákazníkům omluvili, uvedli také, že restaurace už neotevře.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Chich food's

Štítky ČR, zdraví, kriminalita, restaurace, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie odložila případ epidemie po jídle z jedné královéhradecké restaurace  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.