Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Studenti v Hradci hledají privát, kapacita kolejí nestačí

Kdo ze studentů měl štěstí, na toho se dostalo, získal místo na koleji. Ostatní si musí v Hradci Králové hledat ubytování v soukromí, které ale vyjde o tisíce korun dráž. Zájem o vysokoškolské koleje rok od roku stoupá.

Zájem studentů Univerzity Hradec Králové (UHK) o ubytování na kolejích v nadcházejícím akademickém roce meziročně stoupl asi o deset procent. "Aktuálně evidujeme více jak 1200 žádostí o ubytování ze strany našich studujících. Všechna lůžka jsou tak již rezervována," řekl mluvčí UHK Jakub Novák. Ceny kolejného zůstaly. Koleje univerzity, na níž studuje téměř 7000 studentů, mají kapacitu 869 lůžek. Mnoho studentů tak i letos bude bydlet v pronajatých bytech soukromých majitelů.

Zájem o koleje, které se nacházejí v panelovém domě na sídlišti Moravské Předměstí, se podle Nováka rok od roku zvyšuje. Univerzita si to vysvětluje rostoucí kvalitou ubytování, kdy škola budovu, jednotlivé byty i jejich zázemí postupně modernizuje. "Růst zájmu je i reakcí studujících na rostoucí ceny komerčního bydlení v Hradci Králové," uvedl mluvčí.

Ceny ubytování pro školní rok 2023/2024 univerzita neměnila a nechala ceny platné k 1. lednu 2023, kdy se kolejné zvyšovalo naposledy. Tehdejší zdražení asi o osm procent bylo reakcí na vysoký nárůst cen energií. Předtím škola ceny ubytování zvýšila k 1. září 2022.

"Další navyšování cen kolejného nechystáme," uvedl mluvčí. I díky kampani směrem ke studentům ohledně šetření energiemi škola předpokládá, že očekávané náklady pro příští období budou podobné těm letošním.

Největší zájem byl mezi studenty i letos o dvoulůžkové pokoje, nejlépe v modernizovaných bytech, jichž je od letošního akademického roku většina. U nich cena činí 137 korun za osobu a den, což měsíčně představuje platbu asi 4150 korun. V dvoulůžkových bytech před modernizací cena činí 120 korun za den, tedy asi 3600 korun za měsíc.

Ceny ubytování v komerčním pronájmu v Hradci Králové se podle nabídek na realitních a ubytovacích serverech pohybují přibližně od 3000 korun do 7000 korun za osobu měsíčně. Cenu ovlivňuje kvalita nabízeného bydlení a počet studentů bydlících v bytě. Zájemci o bydlení v soukromí však musejí většinou počítat s tím, že budou muset složit kauci až několik desítek tisíc korun a zaplatit provizi za zprostředkování v hodnotě měsíčního nájmu.

UHK vznikla v roce 2000 z Vysoké školy pedagogické. Nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, školy, byty, vysoké, koleje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti v Hradci hledají privát, kapacita kolejí nestačí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.