Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Festival Jičín – město pohádky se pravidelně koná přes 30 let. Letos ožije Pohádkovým oKouzlením

Kouzla, čáry a kouzelné bytosti. Přesně o tato témata se bude opírat už 32. ročník tradičního festivalu Jičín – město pohádky. Letošní sezona se jmenuje Pohádkové oKouzlení a konat se bude od 13. do 17. září prakticky po celém městě. Ani letos nebude chybět zahajovací průvod masek. Většina programu bude zdarma.

„V čele půjde patron festivalu Jiří Lábus společně s králem letošního ročníku Václavem Vydrou a starostou města Jičína Janem Malým,“ napsala Hradecké Drbně Petra Hanušová, ředitelka Nadačního fondu Jičín, který festival organizuje.  

Pohádkový průvod se půjde ve středu 13. září od 16:00. Jeho začátek je u II. ZŠ Husova, odkud se vydá přes pěší zónu, Valdickou bránou až do Zámeckého parku. Zde se bude konat slavnostní zahájení. V rámci něho starosta města předá klíč od města Dětské pohádkové radě.  

Během celého festivalu budou k dispozici dětské dílničky, atrakce a v plánu jsou i divadelní představení. Ta se budou konat v Loutkovém divadle Srdíčko, na nádvoří Valdštejnského zámku nebo v prostorách bývalé školy v Židovské ulici.  

Na podiu se budou střídat muzikanti i děti ze základní umělecké školy. Dorazí i zpěváci Karol a Kvído nebo kouzelník a komik Richard Nedvěd.  

Festivalová hra pro všechny návštěvníky 

Během letošního ročníku pohádkového festivalu se budou moct návštěvníci zapojit do cestovatelské hry. Jejím cílem bude napravit popletené kouzlo kouzelníka Troubelína III. Tím připravil pohádkové bytosti o jejich kouzelnou moc.  

„Aby jim děti pomohly, je zapotřebí navštívit pohádkové dílny a splnit několik úkolů. A jak to vše dopadne? To se dozví v sobotu večer na slavnostním ukončení festivalu v podobě videomappingu na Valdštejnský zámek,“ vysvětluje Hanušová.  

Hlavní program vyvrcholí v sobotu 16. září v Zámeckém parku. Na podiu se vystřídají například Pavel Callta, Voxel nebo Roman Tomeš. 

„Proto letos většinu připraveného programu, zábavy, dílen a aktivit zažijí zcela zdarma. Máme za sebou ale náročné roky a navzdory těžkostem chceme festival Jičín – město pohádky zachovat i do budoucna,“ uvádí v tiskové zprávě Hanušová.  

Vstup na všechny festivalové dílny a program v Zámeckém parku ve středu, čtvrtek, pátek a v neděli chystají organizátoři a dobrovolníci pro děti i rodiče zdarma. V letošním roce bude zpoplatněný pouze sobotní program v Zámeckém parku dle platného ceníku na webu. 

Historie festivalu až na začátku devadesátých let 

První akce spojená s oficiálním festival se v Jičíně konala už v polovině října roku 1990. Tenkrát šlo o víkendovou akci nazvanou Kubínův Jičín. Po jejím skončení se tehdejší organizátoři dohodli, že založí oficiální pohádkový festival. Jeho první ročník se konal od 30. září do 6. října roku 1991. Jeho hlavním tématem bylo „Bylo nebylo“. Už během tohoto ročníku se konal i tradiční ohňostroj.  

Od té doby se festival konal pravidelně až do roku 2019. Jubilejní 30. ročník pohádkového festivalu nedovolila uspořádat pandemie koronaviru. Proto ho organizátoři přesunuli na rok 2021. Tehdejším tématem byla „Voda voděnka“.  

Ohodnoť článek

Foto Jičín - město pohádky

Štítky festival, Jičín, zámecký park, Jičín – město pohádky, pohádka, Jiří Lábus, Václav Vydra, dílna, Jan Malý, maska, pandemie covidu-19, Pavel Callta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Jičín – město pohádky se pravidelně koná přes 30 let. Letos ožije Pohádkovým oKouzlením  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.