Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Dvůr Králové usiluje o peníze na odstranění dekontaminace v areálu Mayerovy továrny

Město Dvůr Králové nad Labem připravilo žádost o dotaci na přebudování areálu bývalé Mayerovy továrny. Jde o největší investiční akci v historii města a ze Státního fondu životního prostředí by mohla radnice získat peníze na odstranění kontaminace. Do pěti let by na jejím místě mohlo vzniknout společenské a kulturní centrum.

Historie Mayerovy továrny sahá až do 70. let 19. století, kdy ji nechal postavit továrník Jindřich Mayer. Za 150 let své existence objekt několikrát změnil svého majitele i své využití. Továrna sloužila jako textilní závod, jako sídlo firmy Strojtex nebo jako sídlo výrobního družstva vánočních ozdob. 

Ačkoliv se původně počítalo s náklady kolem 350 milionů korun, pro letošní rok už se cenovka vyšplhala na zhruba 780 milionů korun. Takovou částku není v silách radnice zaplatit. Proto musí město v maximální možné míře využít dotace.   

Jen odstranění dekontaminace v areálu Mayerovy továrny vyjde na zhruba 103,7 milionu korun včetně DPH. Dotace od státu by mohla pokrýt až 85 procent celkových nákladů, tedy zhruba 88 milionů korun. 

„Mezi specifické uznatelné výdaje mimo jiné patří průzkumné geologické práce, stavební práce související s přípravou lokality pro sanační zásah, výdaje na manipulaci, odvoz a odstranění odpadů ze sanace, likvidace staveniště, výdaje na odvoz a odstranění nadlimitně kontaminovaných zemin a stavebních konstrukcí, měření a zkoušky odpadů zemin, vod a vzduchu, zpracování studie proveditelnosti sanačního zásahu, zpracování aktualizované analýzy rizik a další,“ popisuje na webu města místostarosta Jan Helbich (ANO). 

Už v dubnu radnice zažádala o svou historicky největší dotaci. Ta by měla dosáhnout až 371 milionů korun z Národního plánu obnovy. Další peníze by se radnici mohlo podařit získat z dotací Královéhradeckého kraje.  

Přestavba by mohla trvat pět let  

„V počáteční fázi rekonstrukce se počítá s demolicí jižního křídla současné továrny, tedy části, která se nachází blíže k centru. Namísto tohoto objektu vyroste nový dvoupodlažní objekt a dojde k rekonstrukci provazující střední části areálu. Vznikne tak nový kulturní víceúčelový sál a v podzemním patře parkoviště pro více než 60 vozidel,“ popisuje v tiskové zprávě plánovaný postup prací místostarosta. 

Následně naváže rekonstrukce severního křídla, kde by mělo být herní, zábavné a naučné centrum pro děti. A to včetně loutkového divadla.  

Vítězný návrh počítá s vytvořením víceúčelového sálu pro kulturu a vzdělávání s kapacitou 500 sedících diváků s možností rozšíření až na 700 lidí. Měl by tady vzniknout prostor pro zábavně naučné centrum, dětský zábavní park, loutkové divadlo s kapacitou osmdesát sedících diváků a také nová parkovací místa. 

Zachována zůstane třípodlažní hala bývalé textilní továrny a k ní přiléhající dvoupodlažní vstupní objekt. Měnit se nebude ani vjezd a výjezd do areálu z náměstí Republiky a Tylovy ulice. Vznikne tady jejich pěší propojení. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dvůr Králové nad Labem

Štítky továrna, Dvůr Králové nad Labem, peníze, radnice, Státní fond životního prostředí, Strojtex, finance, peníze, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hans VonMerkelsdorf

Peníze na odstranění dekontaminace? Jakože za peníze začneme rekontaminovat? Asi by to chtělo lehké opáčko z cizozemských předpon.

Středa, 6. září 2023, 22:06Odpovědět

Dvůr Králové usiluje o peníze na odstranění dekontaminace v areálu Mayerovy továrny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.