Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lesům hrozí stamilionová pokuta za nedodání dřeva slovenské firmě

Lesům České republiky podle České televize hrozí, že přijdou o stamiliony korun. Důvodem je smlouva na dodávku velkého množství kůrovcového dřeva, kterou státní podnik uzavřel se slovenskou firmou. Lesy ale většinu dřeva nedodaly.

Slovenská firma za to nyní u soudu žádá odškodnění. Jen na penále by podle dnešního dílu pořadu Reportéři ČT mohlo jít až o 300 milionů korun. Představitelé LČR nechtěli případ komentovat. Kontrakt na dodávku dřeva uzavřely LČR před čtyřmi lety, tedy v době, kdy byl jejich generálním ředitelem Josef Vojáček. Státní podnik měl podle smlouvy dodat v letech 2019 až 2021 slovenské firmě 350.000 metrů krychlových převážně smrkového dříví.

Lesy ale všechno dříví z neznámého důvodu nedodaly. "Lesy ČR velkou část zasmluvněného dřeva nedodaly a mezi stranami proto probíhá soudní spor o dodání zbývající části dříví a o další nároky. Důvody, pro které Lesy ČR smlouvu nesplnily, je třeba v první řadě zjistit na jejich straně," sdělil ČT jednatel Drevoindustria Smolenice Ondrej Jurovčík.

Smlouva obsahuje sankci 0,05 procenta z kupní ceny zboží za každý den prodlení. O jak vysokou částku nyní jde, nechtějí LČR sdělovat. "Nebudu to komentovat, protože nejsem právník," řekl ČT předseda dozorčí rady podniku Petr Sklenička. Mluvčí firmy Eva Jouklová existenci soudního sporu potvrdila, ani ona se ale k případu nechtěla vyjadřovat. Ministr zemědělství Marek Výborný, pod jehož resort LČR spadají, zdůraznil, že jde o kauzu spojenou s bývalým vedením podniku. Ministerstvo nekomentovalo, jestli proti Josefovi Vojáčkovi a dalším lidem z bývalého vedení Lesů ČR podnikne nějaké právní kroky, ani kdo zaplatí případné škody. "Musíme počkat, jak ten spor dopadne a podle toho můžeme jako vedení Lesů ČR a ministerstvo zemědělství postupovat," řekl Reportérům ČT Výborný.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Ludvík

Štítky ČR, Slovensko, soud, lesy, Lesy ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesům hrozí stamilionová pokuta za nedodání dřeva slovenské firmě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.