Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muzeum války 1866 se pro veřejnost uzavře. Expozice projde rozsáhlou rekonstrukcí

Muzeum války 1866 na Chlumu kousek od Hradce Králové se na konci října uzavře veřejnosti. Expozici čeká velká rekonstrukce a modernizace, která má nabídnout nové interaktivní prvky a pojetí celého tématu. Rekonstrukce za zhruba 20 milionů korun má začít na začátku příštího roku.

Hlavní novinkou bude rozšíření nové expozice, která už se nebude věnovat pouze bitvě u Hradce Králové. Pro své návštěvníky zmapuje i celou prusko-rakouskou válku. Jelikož jde o jediné muzeum svého druhu v České republice, inspirace musela přijít ze zahraničí.  

Nová expozice předá návštěvníkům informace v podobě příběhů, které mají vytvořit emotivní zážitek. „Nová podoba expozice nemá za úkol pouze jít s dobou. A to ve smyslu využití moderních technologií v muzejnictví, ale bude se věnovat dosud nepokrývaným tématům, jako je život civilistů nebo každodennost vojáků během konfliktu,“ uvádí v tiskové zprávě vedoucí Muzea války 1866 Jan Hrubý

Návštěvníci nově využijí aplikaci, která je bude provázet i mimo prostory muzea. Poskytne tak základní informace o dějinách přímo v místech, kde se válka odehrávala. Propojená bude s interaktivní mapou a také příběhovou hrou.  

Podle odhadů vyjde rekonstrukce na zhruba 20 milionů korun. Z toho může až 16 milionů pokrýt dotace z Integrovaného regionálního operačního programu. Nová expozice by se měla slavnostně otevřít u příležitosti 160. výročí bitvy u Hradce Králové v roce 2026. 

Boj mezi pruskými a rakouskými vojsky na vyvýšenině Chlum na začátku července 1866 byl jednou z největších bitev 19. století v Evropě. Boje vyvrcholily 3. července 1866, kdy se v jediném dni střetlo 436 tisíc vojáků a po krvavém boji zůstalo přibližně 16 tisíc mrtvých a pohřešovaných. Rakouské jednotky bitvu prohrály a habsburský trůn nakonec musel přijmout pruské podmínky příměří. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum východních Čech

Štítky Muzeum války 1866, rekonstrukce, bitva u Hradce Králové, Hradec Králové, prusko-rakouská válka, Česko, Jan Hrubý, muzeum, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum války 1866 se pro veřejnost uzavře. Expozice projde rozsáhlou rekonstrukcí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.