Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Hradci Králové se otevřel nový fotbalový stadion. Fotbalovou část si prohlédla veřejnost

, aktualizováno 4. září 2023, 8:43

Dneškem končí přes 15 let dlouhé čekání na nový fotbalový stadion v Hradci Králové. Ten vyrostl na místě původního z roku 1996. Zástupci radnice společně s vedením klubu na dnešek připravili bohatý program. Útroby stadionu si veřejnost mohla prohlédnout do dnešních 16:00. Akci se radnice rozhodla uspořádat i navzdory tomu, že aréna není kompletně zkolaudovaná. Veřejnost se proto dostala jen do některých částí nové arény.

Návštěvníci si dnes mohli prohlédnout pouze zkolaudovanou část fotbalového stadionu. Přístupné byli chodby, ze kterých šlo nahlédnout do wellness, posiloven, šaten nebo tělocvičen. Návštěvníci si prohlédli střídačky, část hrací plochy a tribun, ochozů a sektoru hostů. Nepřístupná zůstala například VIP zóna nebo zázemí klubu jako zasedací místnost nebo kanceláře.  

Ačkoliv se dnes stadion otevřel veřejnosti, není kompletně dokončený. Zkolaudovaná je pouze fotbalová část. „Zhotovitel posunul termín kompletního dokončení na 14. září. Jedná se především o ubytovací části,“ uvedl před časem na tiskové konferenci náměstek primátorky Lukáš Řádek (TOP 09). 

Ve venkovní části se od rána konal doprovodný program. První polovina byla zaměřená na děti a rodiny s dětmi. Na hlavním podiu vystoupil například Radek Banga, Pavel Kožíšek, zpěvák Xindl X nebo skupina Monkey Business.  

“Dneska tu byla celá řada příležitostí, kdy si děti mohly vyzkoušet nejrůznější sportovní aktivity. A věřím tomu, že jim to umožní i nová multifunkční aréna, kterou jsme dnes otevřeli” řekla Hradecké Drbně primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (HDK).  

Oficiální křest arény se uskutečnil před zápasem  

Součástí programu bylo i utkání FC Hradec Králové proti SK Sigma Olomouc, které začalo ve 20:00. Oficiální pokřtění nové arény se uskutečnilo v rámci předzápasového programu přímo na hrací ploše. Kromě toho byla představena i nová klubová hymna.  

K přestřižení pásky se dostavili zástupci fotbalového klubu, dodavatelů i vedení města včele s primátorkou města. Právě primátorka Springerová se ujala i prvního slavnostního výkopu.  

“První poděkování směřuje k bývalému vedení města, pod vedením pana Hrabálka. Jejich rozhodnutí bylo těžké a odvážné. I díky nim se tady dnes můžeme sejít,” uvedla při křtu arény primátorka. Ta následně převzala certifikát, který stadion opravňuje k pořádání mezinárodních utkání.  

“Jsem strašně rád, že se to podařilo zrealizovat. Stadion stojí, takže nezbývá než poděkovat. Rád bych jmenovitě poděkoval bývalému náměstkovi panu Bláhovi, který se o nový stadion zasloužil velkou měrou,” uvedl během oficiálního zahájení zápasu exprimátor Alexandr Hrabálek (ODS). 

Jak se vám líbí nová fotbalová aréna v Hradci Králové?

Celkem hlasovalo61 čtenářů

Slavnostní zápas Hradci Králové nevyšel 

Fotbalisté Olomouce zvítězili v sedmém ligovém kole v Hradci Králové 3:1. Sigma triumfovala v pátém z posledních šesti zápasů v nejvyšší soutěži a vrátila se na třetí místo. Votroci po úvodních dvou ligových výhrách na svém novém stadionu poprvé prohráli a v tabulce jsou jedenáctí.

Domácí nastoupili ve stejné sestavě jako před týdnem v Ďolíčku proti Bohemians. V základní jedenáctce Hanáků nahradil Fortelného Zorvan. Hned první vážnější akce skončila v jejich síti. Horákovu nepříliš nebezpečnou střelu v šestnáctce šikovně tečoval Krejčí směrem ke vzdálenější tyči, kam ani téměř dvoumetrový brankář Macík nemohl dosáhnout. Bývalý reprezentační záložník se od letního příchodu do Hradce trefil v lize podruhé.

"Negativní vliv to (slavnostní program k otevření stadionu) na nás nemělo. Pro takovou atmosféru všichni fotbal hrajeme. Dobře jsme do toho vstoupili, vedli jsme. Ale ve chvíli, kdy se zápas rozjížděl, jsme začali tahat za kratší konec," uvedl po zápase novinářům trenér FC Hradec Králové Jozef Weber.

Nejmodernější stadion v České republice  

“Stadion není sice největší v České republice, ale rozhodně patří mezi nejmodernější ve střední Evropě. Už nyní se setkává s pozitivním ohlasem od fanoušků. A nejen od nich. Novou fotbalovou arénu si chválí i profesionálové z oboru napříč celou Českou republikou,” řekl pro Hradeckou Drbnu architekt nové fotbalové arény v Hradci Králové Tomáš Vymetálek. Podle jeho slov je největší předností stadionu výhled z tribun, který je v České republice bezkonkurenční.  

Do hlediště se v současné době vejde osm tisíc lidí, ale v případě potřeby jde tato kapacita rozšířit o dalších 1,3 tisíc míst. Na stadionu je celkem 12 skyboxů, z toho dva velkoprostorové. Součástí nové stavby bude i amfiteátr do kterého se vejde až 1,5 tisíc lidí. Samotný stadion nabídne i ubytování. Celkem zde bude moct přespat až šest desítek lidí.  

Radnice počítá s tím, že kromě sportovních událostí bude nový stadion hostit i například kongresy, trhy a kulturní akce. Podle původních plánů se zde budou konat i hudební koncerty na které se vejde až 25 tisíc lidí.   

Multifunkční stadion bude mít po kompletním zkolaudování i dvě běžecké dráhy. Šestisetmetrová bude natažená kolem celé arény. Druhá bude přímo pod tribunami uvnitř stadionu. Na stadionu bude k dispozici i šest tělocvičen, občerstvení a sedm víceúčelových sálů. 

“Pro řadu fanoušků a lidí z Hradce Králové jsou ikonická lízátka, která se nám podařilo zachovat. A nejde o žádné nové kousky. Jsou to ta původní, která svítila i nad starým stadionem. Jsem moc rád, že se nám je podařilo repasovat a zachovat,” řekl Hradecké Drbně generální manažer FC Hradec Králové Richard Jukl.  

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky Hradec Králové, fotbal, stadion, otevření, aréna, nová, obrazem, foto, galerie, XindlX, Monkey Business, koncert, kultura, sport, fotbal, FC, Otroci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Přeji Hradečákům hodně štěstí a mnoho dalších nejen sportovních úspěchů!!!!!!

Pondělí, 4. září 2023, 07:31Odpovědět

V Hradci Králové se otevřel nový fotbalový stadion. Fotbalovou část si prohlédla veřejnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.