Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

VIDEO: V zoo Dvůr Králové se narodilo druhé letošní mládě kriticky ohrožené antilopy

V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem na Trutnovsku se narodilo již druhé letošní mládě kriticky ohrožených antilop bongů horských. Pro zoo jde o mláďata narozená po osmileté pauze. První letošní mládě se narodilo na konci června. Bongů v přírodě nežije ani stovka. Safari park podporuje snahy o záchranu této antilopy přímo v Keni.

Mládě porodila i druhá chovná samice, preventivní prohlídka nyní prokázala, že mládě je samice. "Ačkoli je sedmiletá Froni matkou poprvé, o mládě se vzorně stará," uvedl zoolog Luděk Čulík. Samice je 107. přírůstkem bongů ve Dvoře Králové. Safari park byl první zahradou v tehdejším Československu, které se bongy horské podařilo v roce 1975 rozmnožit.

Malá samice je zatím v zázemí. "Do expozice se mládě vypraví v následujících týdnech. Bongové mláďata odkládají na bezpečné místo a matka se k němu vrací na kojení. Proto je nutné, aby si čerstvý přírůstek nejprve stáj osvojil jako místo, kam se má vracet," uvedl Čulík. V expozici mohou návštěvníci zatím vidět matku mláděte Froni, samce Dembu a druhou samici Kari s mládětem narozeným v červnu.

Safari Park Dvůr Králové je v chovu bongů horských, kterých v divočině podle Mezinárodního svazu pro ochranu přírody (IUCN) zbývá 96 dospělých jedinců výhradně v Keni, klíčovým hráčem. Safari park podporuje záchranu bongů i přímo v Africe, a to spoluprací s Mount Kenya Wildlife Conservancy, která usiluje o návrat bongů horských na svahy nejvyšší keňské hory.

Bongo horský, který je jednou z největších antilop, žije ve vyšších nadmořských výškách. Populace ze čtyř známých lokalit jsou navíc oddělené a nemohou se přirozeně míchat. Obě pohlaví mají spirálovitě zahnuté rohy, úzký profil jejich těla jim umožňuje snadný pohyb v lesích. Na rozdíl od ostatních lesních antilop žijí ve stádech, která dosahovala počtu až 80 jedinců, tedy téměř tolik, kolik je dnes všech dospělých bongů horských v přírodě.

Safari park se specializuje na Afriku, velmi úspěšný je v chovu nosorožců, žiraf či zeber.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, příroda, zoo, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V zoo Dvůr Králové se narodilo druhé letošní mládě kriticky ohrožené antilopy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.