Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Oprava zámeckého letohrádku v Opočně za 30 milionů je ve čtvrtině

Rekonstrukce části letohrádku za 30 milionů korun včetně DPH v areálu státního opočenského zámku je hotová asi z jedné čtvrtiny. Oprava, která začala v lednu vyklízením prostor, dosud vyšla téměř na pět milionů korun. Hotovo by mělo být na konci roku 2024. Provoz přilehlého parku a nedalekého zámku podle něj opravy neomezují.

"Cílem je odstranění havarijního stavu střechy letohrádku, která v zámeckém areálu vykazovala nejhorší stav a bylo nutné urychleně zakročit. Střechu tvoří dřevěný šindel, proto má velmi omezenou životnost," řekl kastelán státní památky zámku Opočno Tomáš Kořínek.

Druhým cílem je stabilizace arkýřů, oprava stropních konstrukcí včetně celého třetího patra letohrádku a odstranění příčin degradace trámů a dalších částí dřevokazným hmyzem a houbami. "V letošním roce je naplánována rekonstrukce věže a přilehlého štítu, v roce 2024 by stavbaři měli opravit samotnou střechu a druhý štít," uvedl Kořínek. Přes zimu stavbaři budou pracovat uvnitř objektu, opraví stropní konstrukce.

Letohrádek, který byl postaven v letech 1601 až 1602 Janem Rudolfem Trčkou z Lípy a v roce 1820 prodělal empírové úpravy, dočasně přišel o věž. Snesenou věž odborníci rozebrali a posoudili životaschopnost jednotlivých částí. "V současné době se v Pardubicích pracuje na nové konstrukci věže a jakmile bude hotovo, bude přivezena do Opočna a usazena zpět," řekl Kořínek.

Současná rekonstrukce je první etapou oprav letohrádku, který je národní kulturní památkou. Památkáři druhou etapu chystají, mají zpracovaný projekt rekonstrukce, který ještě čeká aktualizace. Až bude aktualizace hotová, bude možné požádat ministerstvo kultury o dotaci. Aktualizace projektu by mohla přijít na řadu v roce 2024 a teoreticky v letech 2025 až 2026 jeho realizace, uvedl Kořínek.

Letohrádek není běžně přístupný asi deset let. V posledních letech se tam návštěvníci mohli dostat při mimořádných prohlídkách.

Památkáři plánují v areálu opočenského zámku také další investice, do pěti let by chtěli mít opravenou jízdárnu a poté začít s opravou střech zámku. Jízdárna má opravenou střechu a zpracovaný projekt. Náklady na dokončení rekonstrukce jízdárny budou v řádu milionů korun. Finančně náročnější bude podle zástupců zámku oprava střech zámku, které mají celkovou rozlohu, bez letohrádku a jízdárny, 1,1 hektaru.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, stavby, památky, letohrádek, Opočno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava zámeckého letohrádku v Opočně za 30 milionů je ve čtvrtině  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.