Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Záchranáři na Správčickém rybníku v Hradci Králové zachraňovali tonoucího

Lidé na Správčickém rybníku v Hradci Králové byli o víkendu svědky záchrany tonoucího. Naštěstí šlo v tomto případě jen o nácvik profesionálních hasičů. I to je součástí jejich práce.

Profesionální hasiči ze stanice v Hradci Králové procvičovali v rámci odborné přípravy záchranu na vodní hladině Správčického písníku. Hasiči si vyzkoušeli záchranu tonoucího, ovládání raftu i zpětné převrácení lodi, pokud by došlo k jejímu předchozímu převržení. Součástí směny A na centrální stanici v Hradci Králové je i skupina potápěčů, kteří současně prováděli také výcvik pod vodní hladinou.

Pokud by člověk zahlédl na hladině tonoucího člověka, neměl by se podle záchranářů vrhat za ním do vody. Je potřeba si uvědomit, že tonoucí je v šoku a snažil by se po člověku, který ho doplave zachránit, vyšplhat. Tím by ho lehce mohl stáhnout pod vodu. V první řadě je potřeba zjistit, zda u vodní plochy není plavčík. Pokud se tam žádný nenachází, je nejlepší najít pomůcku, například větev, díky které by se tonoucí mohl dostat na břeh.

Nejdůležitější je ale prevence. U dětí se obvykle jedná o podcenění trvalého dozoru konkrétní osobou a absenci vhodných plaveckých či záchranných pomůcek. U dospělých často dojde k přecenění vlastních sil, zde lze poradit jediné, neplavte nikdy sami a dobře zhodnoťte, jestli jste opravdu dobří plavci. 

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS KHK

Štítky záchrana, tonoucí, HZSHK, hasiči, rybník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři na Správčickém rybníku v Hradci Králové zachraňovali tonoucího  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.