Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Kuksu bude příští týden festival Theatrum Kuks. Nabídne desítky představení

Barokní festival Theatrum Kuks nabídne od 23. do 27. srpna v areálu hospitalu v Kuksu na Trutnovsku směsici divadla, vážné hudby, opery, tance či loutkových představení pro děti. Součástí bude doprovodný program včetně workshopů i autobusového výletu po místech v okolí spjatých s kulturou, uvedli pořadatelé. Jedním z hlavních témat letošního ročníku bude připomenutí andělské symboliky, kterou do barokního Kuksu vložil jeho zakladatel František Antonín Špork.

"Barokní hudba a barokní hlasy byly často přirovnávány k andělským hlasům. Kuks už své anděly navíc má, a to Braunovy sochy andělů blažené a žalostné smrti. K těm se letos slétnou symboličtí hrající, tančící a zpívající andělé z celé republiky," uvedla ředitelka festivalu Kateřina Bohadlová.

Podle mluvčího festivalu Ondřeje Roubínka 22. ročník festivalu tradičně přinese směs různých žánrů i tvůrčích přístupů. "Od historicky věrné interpretace barokní hudby až po současnou inspiraci barokem. Festival nabídne okolo 40 představení a dalších akcí," řekl Roubínek.

Festival se uskuteční na různých místech v Kuksu a jeho okolí. Řada představení bude v areálu hospitalu Kuks, který v roce 2014 prošel rekonstrukcí za 440 milionů korun.

Slavnostní zahájení multižánrového festivalu obstará ve středu ve 20:00 v šapitó herecká společnost Geisslers Hofcomedianten svou divadelní novinkou Simply Simplicius aneb Svatá prostoto! Ve středu začne program už ve 13:00.

V pátek odpoledne například dvě významné cembalistky Giedr? Lukšait?-Mrázková a Petra Žďárská vedle Bachových skladeb divákům připomenou tvorbu českého učitele J. A. Štěpána a večer téhož dne vezmou diváky na cestu ze Španělska do Latinské Ameriky, kde barokní duchovní písně zněly i v jazyce místních indiánů, soubory Castello in Aria a OctOpus Vocalis. V sobotu večer soubor Ensemble Damian představí první česky zpívanou operu O původu Jaroměřic s nově dokomponovaným ztraceným třetím dějstvím, uvedli pořadatelé festivalu.

Připomněli také čtvrteční autobusový komentovaný výlet, který zavede účastníky na Zvičinu nebo na prvorepublikovou plovárnu Dachova u Hořic.

Organizátorem festivalu je spolek Theatrum Kuks, který navazuje na tradici Kuksu jako hudebního, divadelního a uměleckého centra evropského významu s cílem vrátit do kulturní památky Kuks živé umění. Theatrum Kuks se profiluje svým programem s vazbou na lokální kulturní dějiny, které připomíná a rozvíjí prostřednictvím uměleckých projektů i zasazením do krajiny Kuksu, uvedli pořadatelé. Více informaci o festivalu je na webu.

Barokní komplex v labském údolí v Kuksu začal stavět F. A. Špork v roce 1692. Stavební činnost vyvrcholila kolem roku 1710. Z původního rozsáhlého lázeňského areálu se do dneška dochoval pouze špitál s kostelem Nejsvětější Trojice a kryptou. Zámek a některé další budovy vzaly za své při povodních a požáru. Světoznámá je sochařská výzdoba areálu od Matyáše Brauna.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hospitál Kuks

Štítky ČR, divadlo, festival, Kuks

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kuksu bude příští týden festival Theatrum Kuks. Nabídne desítky představení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.