Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V areálu Bojiště dnes začíná festival Trutnoff, zahraje Pražský výběr

V trutnovském areálu Bojiště dnes začíná festival Trutnoff. Akce spojená se jménem Václava Havla se po sedmi letech vrací na původní místo svého konání. Hlavní hvězdou dnešního programu bude skupina Pražský výběr. Dále se představí Robert Křesťan a Druhá tráva nebo Pavel Fajt & Drumming Alley. Do 20. srpna festival přivítá řadu známých interpretů jako například Therapy?, Asian Dub Foundation nebo Laibach. Nabídne i různé debaty na společenská, umělecká či politická témata a pravidelné bohoslužby pod širým nebem.

Na festivalu, který je znám programem s širokým žánrovým rozpětím, se představí šedesát skupin. Návštěvníci se dočkají reggae Andrewa Toshe či punkfolkových Australanů The Rumjacks, známých finských rockerů Waltari nebo swingové elegance Ondřeje Havelky s orchestrem Melody Makers.

Do Trutnova se vrátí i alternativní a znovuobnovená skupina Dunaj nebo frýdecko-místecká kapela Prouza, které hrály už na prvních ročnících festivalu po roce 1990. Naopak premiéru zde zažije alternativní Kolektivní halucinace či Khoiba. Dalšími oznámenými kapelami jsou etnorockoví brněnští Čankišou, punkoví Znouzectnost či Vision Days nebo trash metaloví Boron, kteří se postarají o vyhlášený ranní budíček.

Scházet nebudou pravidelné Open Air Bohoslužby na hlavním pódiu a obvyklé debaty na společenská, umělecká i politická témata v undergroundovém stanu. Letos například s novinářem Jaroslavem Spurným, historikem Petrem Blažkem a dalšími. Festival letos vzdá poctu dvěma disidentkám, signatářkám Charty 77 a vězeňkyním svědomí - publicistce a překladatelce Petrušce Šustrové a psycholožce Daně Němcové.

Počátky trutnovského festivalu sahají do roku 1987, kdy jeho první neoficiální ročník ve Volanově u Trutnova rozehnala komunistická policie. Hudební aparaturu se tehdy ale podařilo schovat u Václava Havla na Hrádečku. Jako prezident býval Havel návštěvníkem festivalu.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, pop, hudba, festival, TrutnOFF, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V areálu Bojiště dnes začíná festival Trutnoff, zahraje Pražský výběr  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.