Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hradec Králové nevylučuje soudní spor o termín dokončení stadionu a sankce

Hradec Králové nevylučuje soudní spor se stavebním konsorciem ohledně termínu dokončení stavby fotbalového stadionu a z něj plynoucích sankcí. Stadion za 650 milionů korun bez DPH měli stavbaři v čele se společností Strabag podle města předat včetně kolaudací 30. června. Podle Strabagu je konečným termínem dokončení díla 29. září.

Veřejnosti se stadion poprvé otevřel 5. srpna, kdy na něm před zaplněnými tribunami odehrál své první domácí utkání sezony prvoligový FC Hradce Králové. Stalo se tak na základě dohody mezi městem a stavbaři, když si město převzalo jen dokončené a zkolaudované části stavby nutné pro odehrání fotbalového utkání.

Město podle primátorky předpokládá, že bude uplatňovat sankce za nesplnění termínu. Poznamenala, že sankce se odvíjejí od nesplnění ve smlouvě daného finálního milníku 30. června a od nesplnění jednotlivých milníků stavby. Částky se podle ní pohybují v řádu statisíců za den, v úhrnu by mohlo jít o desítky milionů korun.

"Nedá se vyloučit to, že míříme k nějakému soudnímu rozuzlení," řekla primátorka Hradce Králové Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).. Město však podle ní preferuje jednání s dodavateli stavby. "Nemůžeme ustupovat od samotných sankcí, ale můžeme hledat způsob jejich plnění a můžeme diskutovat o tom, jaká je jejich finální výše," řekla.

Společnost Strabag začátkem srpna uvedla, že konečným termínem pro dokončení díla je 29. září. Posun harmonogramu prací a termínu dokončení stavby vyvolaly podle Strabagu okolnosti, které zhotovitel nezpůsobil. "Stadion se tak v podstatných částech podařilo připravit k dílčímu předání investorovi ještě před termínem 29. 9. 2023, který je dle právního výkladu zhotovitele konečným termínem pro dokončení díla," uvedla mluvčí Strabagu Edita Novotná.

Stanovisko Strabagu dnes mluvčí potvrdila. "Naše argumenty jsme předložili investorovi a budou předmětem dalších jednání," uvedla dnes Novotná.

Doplnila, že práce na stavbě budou pokračovat tak, aby bylo možné městu předat v co nejkratším termínu i ty objekty, které byly z kolaudace zatím vyňaty. Jde zejména o ubytovací část, víceúčelovou tělocvičnu, sportbar a prostory s těmito částmi bezprostředně související.

Stavbaři podle náměstka primátorky pro investice Lukáše Řádka (TOP 09) tvrdí, že by veškeré práce mohli dokončit k poslednímu srpnu.

Oficiální otevření stadionu s programem pro veřejnost město plánuje na neděli 3. září. "Lidé budou mít přístup do částí, které budou zkolaudované. Ideální by bylo, kdy by to bylo (do 3. září) zkolaudováno všechno," uvedla primátorka.

Radnice počítá s tím, že se stadion v budoucnu stane i dějištěm mezinárodních zápasů fotbalové reprezentace. Stadion by se podle primátorky mohl stát i místem zápasu A mužstva mužů v kvalifikaci na mistrovství světa ve fotbale, které bude v roce 2026 v Kanadě, Mexiku a USA.

Nejbližším mezinárodním utkáním na hradeckém stadionu by mohl být 31. října přátelský zápas ženské fotbalové reprezentace s mužstvem Bosny a Hercegoviny. Letos v listopadu by se mužská reprezentace do 21 let mohla v Hradci utkat v přátelském utkání zřejmě s týmem Gruzie. V březnu 2024 by jednadvacítka měla v Hradci odehrát kvalifikační utkání o postup na mistrovství Evropy s Islandem, uvedla primátorka.

Stavba arény začala v srpnu 2021. Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Kapacitu má 9300 diváků.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, správa, stavby, stadion, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové nevylučuje soudní spor o termín dokončení stadionu a sankce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.