Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Správa KRNAP podá trestní oznámení kvůli poškození osmi stromů ve Špindlu

Ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších někdo poškodil osm vzrostlých stromů. Ekologická škoda na dřevinách je 1,56 milionu korun. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) podá trestní oznámení na neznámého pachatele. Poškozené stromy jsou za bývalou zotavovnou Pětiletka, kterou stavbaři nedávno zbourali.

"Arboristé úmyslné poškození osmi vzrostlých stromů zjistili při terénní pochůzce zaměřené na hodnocení aktuálního stavu památních stromů," řekl mluvčí KRNAPu Radek Drahný

Poškozeny byly dva modříny opadavé, tři javory mléče, jeden buk lesní, olše lepkavá a jeřáb muk. Celkovou škodu správci národního parku vypočítali na základě metodiky Oceňování dřevin rostoucích mimo les AOPK ČR, uvedli.

"Naši pozornost na první pohled upoutal stav vegetace v parku, kdy v plné vegetační sezoně byla část dřevin suchých anebo částečně narašených. Při podrobnějším prozkoumání jsme zjistili, že dřeviny byly nevratně poškozeny na bázi kmenů," uvedla arboristka Správy KRNAP Daniela Gluzová. Podle zákona o ochraně přírody a krajiny jsou dřeviny rostoucí mimo les chráněny před poškozováním a ničením.

"V minulosti bylo již o povolení kácení dřevin na pozemku parku několikrát žádáno. Většinou se jednalo o kácení ze zdravotních důvodů pro zachování bezpečnosti místa s ohledem na vysokou frekvenci pohybu osob," uvedl Drahný.

Správa KRNAP s pokácením některých stromů souhlasila. "Některé, u kterých již dříve Správa KRNAP neudělila souhlas ke kácení, jsou nyní fatálně poškozeny," dodal Drahný.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, rezervace, kriminalita, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Správa KRNAP podá trestní oznámení kvůli poškození osmi stromů ve Špindlu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.