Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Červeném Kostelci na Náchodsku začíná mezinárodní folklorní festival

V Červeném Kostelci na Náchodsku dnes začíná 69. ročník mezinárodního folklorního festivalu. Do neděle nabídne 13 souborů z Česka i zahraničí. Festival vyvrcholí v neděli průvodem souborů městem. Součástí zahájení je i vyhlášení Mistra tradiční rukodělné výroby Královéhradeckého kraje.

"Slavnostní zahájení dnes večer obstará unikátní projekt Jana Ledeckého s Filharmonií Hradec Králové a s Ivanem Hlasem. Koncert začne v 19:00 v přírodním areálu u Divadla J. K. Tyla," řekl dnes ředitel akce Tomáš Šimek.

Ze zahraničí je devět souborů, po jednom z Kolumbie, Kostariky, Indonésie, Španělska, Itálie, Nizozemska, Bulharska a po dvou ze Slovenska. Čtyři soubory jsou z ČR. Mezinárodní festival Červený Kostelec zavítá i do okolních měst. "Ve čtvrtek budeme hrát od 14:00 ve Vrchlabí, kam zajedou soubory z Nizozemska, Bulharska a Slovenska a v pátek od 15:00 budeme hrát v Havlovicích, tam zahrají Nizozemci. Hlavní těžiště festivalu zůstává nadále v Červeným Kostelci," uvedl Šimek. Některé soubory podle něj zahrají i v místních domovech pro seniory.

Festival nabízí i doprovodný program, připraveny jsou dílny pro děti, řemeslný jarmark nebo divadelní představení. Více o festivalu je na webu.

Pořadatelé očekávají, že návštěvnost by se letos měla dostat na počty v posledním předpandemickém roce 2019, kdy dorazilo okolo 10.000 platících návštěvníků a dalších 10.000 na doprovodný program. V letech 2020 a 2021 se kvůli pandemii koronaviru festival konal v omezeném rozsahu.

Tradice festivalu v Červeném Kostelci sahá do roku 1952, kdy se konaly folklorní slavnosti u zříceniny Rýzmburk nad Babiččiným údolím. Od roku 1993 festival hostí Červený Kostelec.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MFF Červený Kostelec

Štítky ČR, hudba, folklor, festival, Náchodsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Červeném Kostelci na Náchodsku začíná mezinárodní folklorní festival  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.