Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Během víkendu v kraji havarovalo sedm motorkářů. Za polovinu všech nehod můžou sami motorkáři

Jen během posledního víkendu se v Královéhradeckém kraji stalo sedm dopravních nehod, ve kterých figurovali motorkáři. K jedné musel i záchranářský vrtulník z Hradce Králové. Podle policie za polovinu všech nehod mohou samotní motorkáři. Šance na přežití jim zvyšuje kvalitní vybavení a dodržování dopravních předpisů.

Nejvážnější dopravní nehoda se stala v pátek večer na silnici I/35 u obce Libonice. „Šestašedesátiletý řidič automobilu Seat jel ve směru od Ostroměře na Hradec Králové a při odbočování vlevo zřejmě nedal přednost řidiči protijedoucího motocyklu,“ uvedla na webu policie mluvčí Eliška Pospíšilová.  

Pětapadesátiletý motorkář utrpěl těžká zranění, se kterými byl letecky transportován do nemocnice. U motorkáře policisté musí počkat na rozbor krve, ale u řidiče osobního vozu byla dechová zkouška negativní. Škoda je odhadnuta na zhruba 330 tisíc korun.  

Nedání přednosti může za další tři dopravní nehody motorkářů na Jičínsku. Na Trutnovsku a Hradecku se bouralo především kvůli nedodržení bezpečné vzdálenosti a vysoké rychlosti.  

Pro cyklisty, chodce i motorkáře je Hradec Králové nejbezpečnějším městem v České republice

Cyklisté, motorkáři ale také chodci. To jsou takzvaní zranitelní účastníci silničního provozu. Jen cyklistů od začátku letošního roku v České republice zemřelo při nehodách 23. To je nejvíce za posledních sedm let. V tomto ohledu si Hradec...

Za polovinu nehod si mohou motorkáři sami  

Od začátku letošního roku došlo na silnicích Královéhradeckého kraje celkem ke 105 dopravních nehodám s účastí motocyklu. „Z nichž něco málo přes polovinu zavinili právě motorkáři,“ uvádí Pospíšilová. Dva motocyklisté při těchto kolizích zahynuli.  

Svoji bezpečnost mohou motorkáři zvýšit alespoň pasivními bezpečnostními prvky. Mezi ně se řadí speciální oblečení, chrániče kloubů, páteře nebo ochranná přilba. Neméně důležitá je i kvalitní obuv a rukavice. Podstatné je také hlídat kvalitu a stav pneumatik.   

Při jízdě je rovněž nutné počítat se spadaným listím nebo olejovými skvrnami, které se mohou na první pohled zdát jako obyčejná kaluž. Dále také naftou na silnici, se změnou povrchu, nerovností terénu, vlhkostí vozovky a nebezpečné mohou být i přechody pro chodce. 

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, dopravní nehoda, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, silnice, motorka, motorkář, prevence, ochrana, nehodovost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během víkendu v kraji havarovalo sedm motorkářů. Za polovinu všech nehod můžou sami motorkáři  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.