Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

KRNAP doporučuje vyhnout se nejvytíženějším turistickým stezkám v Krkonoších

Ačkoliv poskytovatelé ubytování horských středisek hlásí zhruba desetiprocentní pokles zájem turistů, Krkonoše stále patří mezi nejnavštěvovanější místa České republiky. I proto Správa Krkonošského národního parku nabádá turisty, aby zbytečně nevyužívali nejvíce zatížených cest a stezek. Ve svých publikacích nabízí alternativy k nejvíce navštěvovaným místům, jako například Sněžka.

„Samozřejmě vrchol Sněžky je tradiční cíl, kam míří velké množství návštěvníků. Ostatní části hor ale nabízejí klidná místa i bez toho, že byste se prodírali davy turistů,“ uvedla v tiskové zprávě Svazku měst a obcí Krkonoše Eva Šulcová

K tomu turistům může posloužit publikace nebo internetový portál Neznáme Krkonoše. Ten turistům nabízí alternativy, kde se nepohybuje takové množství lidí. Jde například o výlet kolem Liščí hory, Královecký Špičák a okolí Vraní hory, nebo trasu ze Sklenařic na Jizerku.  

„Je jasné, že na nejvyšší kopec Česka se chce podívat každý, ale možná to není nutné opakovat každý rok a je tu spousta dalších skvělých míst k vidění,“ uvádí ve zprávě náměstek ředitele Správy KRNAP Jakub Kašpar. Podle jeho slov se v poslední době zvýšil počet jednodenních návštěv. 

Turisté se mají vyhnout nejvytíženějším trasám  

Správa Krkonošského národního parku ke sčítání turistů používá takzvané stacionární sčítače, které monitorují jednotlivé průchody nebo průjezdy. Na základě těchto dat nyní správci sestavili seznam nejvytíženějších turistických cest v Krkonoších.  

„Těm návštěvníkům, kteří vyrážejí do Krkonoš za klidem, mohou tyto informace pomoci naplánovat jejich výlety tak, aby nebyli nuceni chodit v davu lidí,“ uvádí na webu parku mluvčí správy Radek Drahný

Zcela nejvytíženější stezkou v Krkonoších je řetězová cesta na Sněžku (červená turistická trasa). Po ní denně projde zhruba 2,5 tisíce lidí. Druhou nejvytíženější trasou je takzvaná modrá Jubilejní cesta, kterou denně projde 1,8 tisíce lidí. Na třetím místě skončila cesta CZ-PL přátelství, kterou využívá 900 lidí každým dnem.  

 

Uvedené hodnoty jsou denní průměry, které zaznamenaly sčítače umístěné u cest. Podle správců parku sčítače zaznamenají zhruba 60 až 70 procent reálných průchodů. Například na cestě u Výrovky chodí lidé v davu, což přesné sčítání znemožňuje.  

Ohodnoť článek

Foto KRNAP

Štítky Krkonoše, turistická stezka, Krkonošský národní park, Sněžka, Správa Krkonošského národního parku, Česko, Eva Šulcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KRNAP doporučuje vyhnout se nejvytíženějším turistickým stezkám v Krkonoších  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.