Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve Špindlerově Mlýně vnímají pobyty přes Airbnb negativně unikají taxy z pobytu

Na radnici největšího krkonošského střediska Špindlerův Mlýn vnímají krátkodobé pronajímání bytů přes platformy typu Airbnb negativně hlavně kvůli neplacení poplatků z pobytu.

Podle starosty horského města a podnikatele v cestovním ruchu Martina Jandury tento typ ubytování ale nepředstavuje pro Špindlerův Mlýn zásadní problém. Letos je to 15 let, co byla založena společnost Airbnb, aplikace pro zprostředkování ubytování. V některých turisticky atraktivních evropských městech je tento typ ubytování spojován s pokřivením trhu s bydlením či zhoršením podmínek v bytových domech.

"Respektujeme celosvětový trend nárůstu typu Airbnb, ale radost z toho nemáme. Ve Špindlu to není takový problém jako například v centrech některých velkých evropských měst, kde někteří lidé svůj byt využívají pouze pro ubytování přes airbnb, což je pak na úkor lidí, kteří by ve městě rádi dlouhodobě bydleli," řekl starosta Martin Jandura.

Ve Špindlerově Mlýně, ve kterém v ubytovací nabídce pro návštěvníky převažují hotely a penziony, podle Jandury připadá na ubytování přes Airbnb a podobné platformy odhadem deset až 15 procent z celkové ubytovací kapacity.

"Tento typ ubytování nevnímáme pozitivně, protože město přichází o poplatky z lůžka, což není pro město naší velikosti a charakteru zanedbatelné. Špindlerův Mlýn má z lázeňských poplatků významný příjem," řekl Jandura.

Neplatiče lázeňských poplatků se špindlerovská radnice snaží důsledně postihovat. Pro monitorování této problematiky finanční odbor dokonce vyčlenil jednoho úředníka. "Má na starosti sledování ubytovacích portálů typu Airbnb a zjišťování, kdo není přihlášen ve městě k pobytu. Toho, kdo se nepřihlásí k placení lázeňských poplatků, město nejprve vyzve k nápravě, pokud neuposlechne musí počítat se sankcí," řekl Jandura.

Ubytovací kapacita ve Špindlerově Mlýně je podle představitelů radnice asi 16.000 lůžek. "Ubytování typu airbnb nepředstavuje ve Špindlu velký podíl trhu, pro hoteliéry to tedy není konkurence. Ubytovací kapacita je v našem městě velmi limitovaná a lidé, kteří si tu koupí apartmán, nemají většinou v úmyslu byt dál pronajímat. A ostatních soukromých bytů ve Špindlu vhodných ke krátkodobému bydlení mnoho není," uvedl Jandura.

Současnou turistickou letní sezonu ve Špindlerově Mlýně z hlediska zájmu o ubytování hodnotí jako mírně podprůměrnou. "Výhodou ale je, že kdo chce ubytování, sežene ve všech typech ubytování. Řekl bych, že meziročně jde o pokles zájmu o deset až 15 procent," řekl Jandura. Podle něj zákazníci dávají přednost krátkodobějším welness pobytům, které shánějí na poslední chvíli. "To je trend posledních let," dodal.

Krátkodobé pronájmy skrze Airbnb, Booking.com a další weby jsou dnes významnou součástí turistického sektoru v EU, podle Evropské komise loni tvořil asi čtvrtinu veškeré nabídky ubytování pro turisty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Špindlerův Mlýn

Štítky ČR, turistika, internet, hotely, firmy, Airbnb, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Špindlerově Mlýně vnímají pobyty přes Airbnb negativně unikají taxy z pobytu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.