Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Poškozený objekt střední školy v Trutnově půjde k zemi, nahradí ho novostavba

Poškozenou budovu v areálu krajské Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově ve Volanovské ulici čeká demolice. Rozhodli o tom radní Královéhradeckého kraje.

Původně radní počítali s rekonstrukcí, ale když se zřítila jedna z nosných zdí, kraj musel změnit plány. Na místě by měla vzniknout novostavba. Původní rozpočet stavební části projektu, který se týká úprav celého areálu s šesti objekty, byl přes 60 milionů korun a jistě se zvýší. Také původní termín dokončení stavebních prací v srpnu 2024 se nestihne.

"Rada dnes projednala dodatek smlouvy se stavební firmou, která provede demolici. Práce vyjdou na šest milionů korun bez DPH. V nadcházejícím období kraj rozhodne o dalším postupu, jakým způsobem bude dále investice probíhat. Jednou z možností je doprojektování, případně i výstavba celého areálu naráz. To znamená, že místo dvou etap by se to mohlo zvládnout najednou," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Kraj zahájil rekonstrukci trutnovské školy na jaře demoličními pracemi, stavbaři upravovali zmíněnou čtyřpatrovou budovu. Podle Lechmanna se dosud proinvestovaly statisíce korun. Nosná příčka ve čtyřpatrové budově spadla koncem června. Havárie se obešla bez zranění, v době pádu zdi nikdo na staveništi nebyl.

Přivolaný statik uvedl, že stav stěny byl špatný především kvůli historickým rekonstrukcím, kdy byl využit nevhodný stavební materiál. Stavba je nyní pozastavena a zajištěna. Kvůli narušení obvodových stěn je v místě, kde budova přiléhá k ulici, dopravní omezení.

Opravené prostory plánovala škola využít pro praktickou výuku některých oborů a část měla sloužit pro ubytování žáků jako domov mládeže. Aby škola mohla zajistit výuku v následujícím školním roce, bude muset kvůli havárii přesunout provoz z areálu do náhradních prostor. Jde například o kanceláře ekonomického úseku a ředitelnu a dílny instalatérů a pekařů. Pro provoz se nyní hledají vhodné prostory, aby mohla výuka od září pokračovat.

Kraj dosud mluvil o dvou etapách modernizace školského areálu ve Volanovské ulici. V první etapě, kterou hradí kraj ze svých prostředků, by měl vzniknout ve Volanovské ulici domov mládeže pro ubytování zhruba 40 středoškoláků. Ve druhé etapě, kterou mají spolufinancovat evropské fondy, by měla vzniknout nová přístavba s kompletními prostory pro obory cukrář a pekař včetně šaten, hygienické zařízení a zázemí pro úklid, dále dílny pro obor zedník i příležitostná dílna a sklad pro údržbu areálu.

Střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově vznikla v roce 2018 splynutím středních škol, a to teplické střední školy hotelnictví a společného stravování a trutnovské střední odborné školy a středního odborného učiliště.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově

Štítky ČR, správa, stavby, školy, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poškozený objekt střední školy v Trutnově půjde k zemi, nahradí ho novostavba  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.