Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Domov v Žirči vyhlásil sbírku na projekt pro nemocné roztroušenou sklerózou

Domov svatého Josefa v Žirči na okraji Dvora Králové nad Labem představil veřejnosti sbírku Chytré byty pro blbou nemoc. Výtěžek půjde na projekt pomoci lidem s roztroušenou sklerózou. Sbírka má pomoci s dofinancováním budovy odlehčovací služby s tzv. chytrými byty. Objekt od začátku letošního roku vzniká v areálu Domova sv. Josefa.

"Jedná se o jednu z největších a také nejdůležitějších sbírek, kterou jsme kdy v Domově organizovali," uvedla koordinátorka slavností Andrea Kollová.

Podle pořadatelů akce výsledek prvního dne sbírky předčil všechna očekávání. "Jenom během Svatoanenských slavností bez bariér se vybralo ze vstupného 267.777 korun. Připočteme-li k tomu podporu dárců Domova sv. Josefa z posledních dvou měsíců, celkem sbírka shromáždila 596.777 korun. Na zafinancování prvního chytrého bytu ze tří zbývá sehnat 153.233 korun," řekl mluvčí zařízení Jan Staněk. Podle něj dnes na svatoanenské slavnosti v Žirči přišlo 1436 návštěvníků.

V třípodlažní budově budou první tzv. chytré byty v Česku pro vážně nemocné roztroušenou sklerózou. Vznikne devět pokojů se společenskou místností, prostory pro odbornou poradnu i specializované terapie. Projekt pomůže 200 hendikepovaným ročně k větší soběstačnosti a navíc ulehčí pečujícím osobám.

Celkové náklady na projekt jsou 92 milionů korun, z toho 84 milionů má stát stavba a osm milionů půjde na vybavení a bezbariérové úpravy okolí. Většinu nákladů pokryjí dotační prostředky. "Na hrubou stavbu se podařilo získat dotace z EU, Královéhradeckého kraje a Státního fondu životního prostředí v celkové výši 84 milionů korun. Abychom dokázali stavbě vdechnout život, potřebujeme ještě čtyři miliony korun na vybavení a bezbariérové úpravy," uvedl Staněk.

Cílem nabídky dočasného ubytování v tzv. chytrých bytech je podle něj klienty inspirovat a pomoci jim co nejdéle žít doma. V objektu získají zázemí lidé s roztroušenou sklerózou, kde s nimi budou cvičit specialisté a předávat jim praktické tipy, jak si díky chytrým technologiím ulehčit život a proměnit vlastní domov v tzv. chytrou domácnost.

"Lidé s roztroušenou sklerózou získají v chytrých bytech krátkodobé přechodné bydlení, odbornou pomoc a podporu. Budou s nimi cvičit specialisté z Domova sv. Josefa. Vyzkouší si moderní technologie navržené tak, aby lidem se sníženou schopností pohybu pomáhaly ovládat své okolí, například hlasem, očima nebo pohybem hlavy. Půjde o inspiraci, jak si přizpůsobit domácí prostředí k větší soběstačnosti," řekl Staněk.

Stavba by měla skončit do konce letošního roku, kolaudace se předpokládá v prvním kvartále roku 2024. "První klienty bychom mohli přivítat v polovině příštího roku," uvedl Staněk.

Domov sv. Josefa v Žirči provozuje Oblastní charita Červený Kostelec a je jediným zařízením v zemi zaměřeným na poskytování péče lidem nemocným roztroušenou sklerózou v pokročilém stadiu nemoci. "Díky nové budově budeme moci mnohem lépe než dosud pomáhat nemocným a jejich blízkým, kteří s roztroušenou sklerózou bojují doma," řekl zakladatel Domova sv. Josefa a ředitel Oblastní charity Červený Kostelec, pod kterou Domov sv. Josefa patří, Miroslav Wajsar.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, zábava, sociální, církve, Žireč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov v Žirči vyhlásil sbírku na projekt pro nemocné roztroušenou sklerózou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.