Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Památky v kraji se po covidu vzpamatovaly, letošní sezona bude fajn

Zástupci památek v Královéhradeckém kraji si návštěvnickou sezonu zatím většinou pochvalují. Největší zájem zaznamenali v prvním červencovém týdnu, na který připadly státní svátky.

Návštěvníky lákají nejen expozice, ale stále častěji i okolí památek. V Královéhradeckém kraji nabízejí prohlídky státní památky i soukromé zámky. "Na zámku Karlova Koruna v letošním roce zaznamenáváme narůst návštěvnosti už od jarních měsíců. Vracíme se do předcovidové doby a je vidět, že se návštěvníci vrací na památkové objekty," řekl kastelán chlumeckého zámku Lukáš Klečal. Vlastníkem zámku Karlova Koruna včetně souvisejících budov i areálu je rodina Kinský dal Borgo.

Na chlumeckém zámku si letos připomínají 300 let od dokončení stavby a tím i 300. výročí úmrtí architekta Jana Blažeje Santiniho Aichela. "Největší zájem je o klasickou prohlídku komentovanou průvodcem a také o Santiniho a samotnou stavbu zámku. Převažuje česká klientela, cizinci jsou v největším zastoupení z Polska, Německa, Ukrajiny," řekl Klečal.

Hlavním hitem letošní sezony je podle něj dokončení rozsáhlé rekonstrukce budov v areálu zámku, kde se otevře nová expozice věnovaná historii koní a chovu koní na Chlumecku. "Plánované otevření pro veřejnost se posunulo na přelom srpna a září," dodal Klečal.

Stavební práce v okolí zámku začaly na jaře 2020. Opravy znamenají zásadní proměnu vzhledu a fungování zámeckého areálu. Současné opravy se netýkají samotného zámku.

Pět památek ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) v Královéhradeckém kraji zahájilo návštěvnickou sezonu 1. dubna a je ve znamení 20. výročí existence NPÚ a 13. ročníku projektu Po stopách šlechtických rodů, který je zaměřen na rod Harrachů. NPÚ má v kraji ve správě zámky Hrádek u Nechanic, Náchod, Ratibořice, hospitál Kuks a také zámek Opočno.

"Zatím bych letošní návštěvnickou sezonu hodnotil jako průměrnou, loni k nám chodilo více lidí," řekl kastelán opočenského zámku Tomáš Kořínek. Dává to do souvislosti s rozšířením nabídky pro návštěvníky opočenského zámku před loňskou návštěvnickou sezonou. Zámek Opočno na Rychnovsku loni otevřel ve druhém patře nový samostatný prohlídkový okruh. Celková úprava prohlídkových tras je dosud největší změnou expozic i návštěvnického provozu na zámku od konce druhé světové války. Zámek tak od loňska nabízí dva plnohodnotné prohlídkové okruhy v prvním a druhém patře zámku.

"S návštěvností zámku loni nepochybně zahýbalo otevření nové návštěvnické trasy, letos žádnou tak velkou novinku nemáme. Opočno tak letos určitě nebude trhat rekordy. Probíhá zároveň rok Harrachů, který táhne spíše na zámek Hrádek u Nechanic. Silnou sezonu jsme měli minulý rok," řekl Kořínek.

Podle něj převažuje česká klientela. "Návštěvnost nám trochu zvedají doprovodné akce, například výstavy, jako je třeba probíhající výstava mistrovských replik korunovačních klenotů,“ dodal Kořínek. Výstava v běžně nepřístupných prostorách zámku, v takzvané Studniční věži, potrvá do 1. října.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, turistika, památky, Královéhradecký, Karlova Koruna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památky v kraji se po covidu vzpamatovaly, letošní sezona bude fajn  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.