Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

I délka přisátí klíštěte má vliv, rychle s ním ven

V Královéhradeckém kraji je aktuálně vysoká aktivita klíšťat, proti těmto parazitům by měl zabírat repelent, ale je potřeba ho při delším pobytu venku aplikovat několikrát. Doma případně přisáté klíště ihned odstranit i délka přisátí má vliv

V Královíhradeckém kraji bylo jen za červen potvrzeno třicet tři případů boreliózy.  Podle dat Státního zdravotního ústavu tato čísa rok od roku stoupají. Lidé by neměli tohle riziko podceňovat. Aktivita klíšťat je velmi vysoká. 

Borelióza má inkubační dobu nejčastěji několik dní až jeden měsíc, někdy i několik měsíců od přisátí klíštěte. Obvykle se projeví červenou, několikacentimetrovou skvrnou, často s centrálním vyblednutím kolem vpichu. Dalšími příznaky bývají zvýšená teplota, bolesti hlavy, únava. Pokud není onemocnění včas léčeno, může napadat nervový systém a způsobit záněty nervů, zánět mozkových blan apod. Někdy postihuje klouby nebo srdce. Léčí se antibiotiky.

Pokud po procházce najdeme na svém těle přistáé klíště, je potřeba ho co nejdříve ostranit. Místo potřeme nebo zastříkáme dezinfekcí s alkoholem, která by měla působit 3 až 5 minut. Zásadně nepoužíváme žádné oleje nebo mýdla, protože takto podrážděné klíště do našeho těla vyzvrátí více infikovaných slin. Poté klíště pinzetou podebereme co nejblíže u kůže a pomalu vytrvale táhneme nebo mírně vikláme. Po vytažené místo opět vydezinfikujeme.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Ohodnoť článek

Foto KHSV

Štítky klíště, borelióza, encefalitida, Královéhradecký kraj, ČR, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I délka přisátí klíštěte má vliv, rychle s ním ven  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.