Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pád nosné příčky zastavil modernizaci trutnovské střední školy

Pád původní nosné příčky v jedné ze šesti budov v areálu Střední školy hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově ve Volanovské ulici zastavil modernizaci školy. Kvůli narušení obvodových stěn je v místě, kde budova přiléhá k ulici, dopravní omezení. Královéhradecký kraj, který je investorem oprav, v příštích dnech rozhodne, jak se bude postupovat dál. Jisté je, že původní termín dokončení stavebních prací v srpnu 2024 se nestihne. Původní rozpočet stavební části projektu byl více než 60 milionů korun. Havárie se obešla bez zranění, v době pádu zdi nikdo na staveništi nebyl.

"Přivolaný statik uvedl, že stav stěny byl špatný především kvůli historickým rekonstrukcím, kdy byl využit nevhodný stavební materiál. Stavba je nyní pozastavena a zajištěna. O dalších krocích rozhodne vedení kraje. Nejpravděpodobnější je demolice budovy a následná novostavba, to znamená projektování, novou veřejnou soutěž a podobně. O kolik se stavba prodraží, v tuto chvíli nevíme," řekl dnes mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Na událost upozornila Česká televize.

Kraj zahájil rekonstrukci trutnovské školy letos na jaře demoličními pracemi. Podle Lechmanna se dosud proinvestovaly statisíce korun. Nosná příčka ve čtyřpatrové budově spadla koncem června, tehdy se tam nevyučovalo. Opravené prostory plánovala škola využít pro praktickou výuku některých oborů a část měla sloužit pro ubytování žáků jako domov mládeže.

V souvislosti s havárií škola řeší zajištění výuky v následujícím školním roce. "Z důvodu této události bude škola muset přesunout provoz z areálu do náhradních prostor. Jedná se o kanceláře ekonomického úseku a ředitelnu a dílny instalatérů a pekařů. Pro provoz se nyní hledají vhodné prostory, aby mohla výuka od září pokračovat," řekl Lechmann.

Projekt modernizace školy se týká stavebních úprav celého areálu, který tvoří šest objektů. Jejich rekonstrukce se má uskutečnit ve dvou etapách. V první etapě, kterou hradí kraj ze svých prostředků, by měl vzniknout ve Volanovské ulici domov mládeže pro ubytování zhruba 40 středoškoláků.

Ve druhé etapě, kterou mají spolufinancovat evropské fondy, vznikne nová přístavba s kompletními prostory pro obory cukrář a pekař včetně šaten, hygienické zařízení a zázemí pro úklid, dále dílny pro obor zedník i příležitostná dílna a sklad pro údržbu areálu. "První etapa začala koncem dubna, a to bouracími pracemi. Stavbaři upravovali zmíněnou čtyřpatrovou budovu," řekl Lechmann.

Střední škola hotelnictví, řemesel a gastronomie v Trutnově vznikla v roce 2018 splynutím středních škol, a to teplické střední školy hotelnictví a společného stravování a trutnovské střední odborné školy a středního odborného učiliště. Škola vzdělává žáky v oborech s výučním listem kuchař, číšník, pekař, cukrář, truhlář, instalatér, tesař a zedník a nabízí maturitní obor hotelnictví a v nástavbovém obor gastronomie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Google Maps

Štítky ČR, správa, stavby, školy, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pád nosné příčky zastavil modernizaci trutnovské střední školy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.