Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výprava Matizem kolem republiky dojela do cíle. Po cestě museli za tisícovku koupit nové auto

Parta čtyř dospěláků, šesti dětí a čtyř osobních vozidel Matiz známá jako projekt Matizem kolem republiky je zpět v cíli. Jejich hlavní myšlenkou bylo 20 let starými auty objet hranice České republiky, což se jim povedlo. Během cesty museli řešit i drobné komplikace v podobě rozbitého motoru. Nakonec se jim podařilo koupit Matize nového. Zaplatili za něj tisícovku. Hlavní myšlenkou bylo odtáhnout děti od telefonů.

Daewoo Matiz se vyráběl v letech 1999 až 2003. Jde o zážehový tříválec o objemu 0,8 (38kW) s pohonem na přední kola. Do nádrže se vejde 35 litrů benzinu. Většina modelů se vyráběla bez klimatizace a v nejnižší možné výbavě. Mezi nejčastější závady patří zvlněné brzdové kotouče, opotřebené tlumiče, vůle při řízení a vibrace motoru. 

„Dětem to ukázalo, jak je česká republika velká a krásná. Na internetu a na videích z toho nikdy nebudou mít takový zážitek. Když to viděly naživo, byly z toho úplně nadšený,“ řekl po příjezdu Drbně Tomáš.  

Všechna čtyři auta projela kompletně celé hranice České republiky a navštívila jejich nejodlehlejší body. Celá cesta jim trvala deset dnů. Z Vrchlabí parta nadšenců vyjela v pondělí a vrátila se následující týden ve středu.  

Na jihu republiky se odporoučelo jedno z aut 

Podle Tomáše celá parta získala zážitků na dlouhé vyprávění. Ten největší však zažili na nejjižnějším bodu České republiky. „Sto metrů před hranicemi nám u jednoho z aut přestal fungovat motor. To byl pro nás katastrofální scénář. Nikdo jsme nevěděli, jak budeme pokračovat. Jestli to vůbec půjde,“ vzpomíná Tomáš. 

V tu chvíli stálo štěstí na straně našich dobrodruhů. Do tří hodin od nehody narazili na parkovišti na jiného zaparkovaného Matize. Pak už jen dohledat jeho majitele. „I toho se nám podařilo najít. Během hodiny jsme se domluvili a auto od něj koupili za tisíc korun,“ směje se Tomáš.  

Za další tři hodiny se jim na čerpací stanici podařilo vyměnit vybavení a opět vyrazit na cestu. „Dodneška nemůžu uvěřit, jakou jsme tam měli kliku. Říkali jsme si, že nám tenhle příběh jen tak někdo neuvěří,“ dodává Tomáš.  

Cílem bylo ukázat dětem, že svět není na obrazovce telefonu 

„Chtěli jsme je odříznout od té komfortní zóny. Žádná vlastní postel a jistá střecha nad hlavou,“ říká Tomáš. Zároveň dodává, že jediným cílem bylo objet celou Českou republiku a vše se řešilo za pochodu. „Prakticky jsme nevěděli, kde budeme spát, co budeme jíst, kdy budeme mít přestávku,“ říká.  

Podle celé výpravy byla povzbuzující především podpora lidí kolem. Většina z nich se chodila ptát, odkud jsou a kam jedou. “Všichni ale ve finále kroutili hlavou, že jsme si vzali 20 let staré auta, a ještě k tomu šest dětí,” směje se Tomáš.  

Právě děti se výletu zúčastnily především proto, aby alespoň na chvilku zapomněly na telefony a sociální sítě. I přesto se na cestách staly správci sociálních sítí projektu Matizem kolem republiky. Denně se na facebookovém a instagramovém profilu objevilo několik příspěvků z cest.  

Matiz původně patřil babičce  

Auto původně patřilo babičce a dědovi, kterým sloužilo dlouhá léta. Následně si ho do svého vlastnictví vzala maminka, která ho používala k cestám na dvanáctihodinové směny ve vrchlabské nemocnici. Po nějakém čase Matiz skončil jako jakési náhradní vozítko, které stálo u baráku a pomalu začalo chátrat.   

 „A když už byl skoro na cestě na jeho ekologickou likvidaci, rozhodl jsem se mu udělat ještě jeden pořádný výlet za dědu a babičku, kteří s ním tak rádi cestovali. Přeci jen s ním pár let po republice něco najezdili,“ uvedl Tomáš.   

I přesto, že nejde o moderní automobil, umí přitáhnout pozornost. O to více, když jedou tato auta čtyři ve skupině. „Ať zastavíme kdekoli, vyvolá to vlnu zvědavosti. Vždycky někdo přijde a ptá se, o co jde,“ směje se Tomáš.    

Všem v autě už bylo po dvou dnech na cestách jasné, že jde o velice návykovou věc. “Bylo nám jasné, že budeme plánovat něco dalšího. Celé je to o tom, udělat to výjimečně. Udělat to ve výjimečných autech a jinak než ostatní. Celé je to ale o tom, zvednout zadek a vyrazit. Je jedno kam pojedete, ale důležité je s kým," uzavírá Tomáš.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Stránský

Štítky Česko, Matiz, Matizem kolem republiky, netradiční, výlet, přátelé, auto, hranice, ČR, vyjížďka, unikátní, Vrchlabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výprava Matizem kolem republiky dojela do cíle. Po cestě museli za tisícovku koupit nové auto  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.