Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Táborák si už lidé v kraji můžou udělat, ale opatrnost je pořád na místě

V Královéhradeckém kraji končí zákaz rozdělávání ohňů, a to po více jak týdnu. Riziko pro vznik a šíření požárů se snížilo. Hasiči ale nadále varují před rizikovým chováním ve volné přírodě

„Nejsem zastánce zákazů, které nemají odůvodnění. Riziko, kvůli kterým od minulého týdne platil zákaz rozdělávání ohňů ve volné přírodě v celém Královéhradeckém kraji, se za poslední dny výrazně snížilo, proto dnešním dnem ukončuji tento zákaz. Přestože výstraha ČHMÚ pominula a počasí v nadcházejících dnech bude deštivější, nadále platí doporučení hasičů před rizikovým chováním v podmínkách, které by mohly přispět ke vzniku a šíření požárů. Prosím proto všechny, aby byli opatrní a zbytečně při pobytu v přírodě neriskovali,“ uvedl hejtman Martin Červíček.

V současné době s výhledem na následující dva dny stále platí pro celou Českou republiku výstraha ČHMÚ (Český hydrometeorologický ústav) na nebezpečí požárů, konkrétně nízký stupeň nebezpečí. V tomto ohledu je doporučováno nerozdělávat oheň v přírodě a zejména v lesích, neodhazovat zde cigaretové nedopalky na zem, nepoužívat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně.

ČHMÚ zároveň doporučuje řídit se místními vyhláškami a zákazy, které k suchu a nebezpečí vzniku požárů mohou být vydány. Jedná se například o vodoprávní úřady obcí, které mohou v rámci úsporného hospodaření s vodou zakázat odběr pitné vody nebo povrchových vod pro účely mytí aut, zalévání hřišť, trávníků či napouštění nádrží a bazénů na území obce. Je tedy dobré sledovat i webové stránky, popřípadě facebookový profil vaší obce.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky Královéhradecký kraj, příroda, požár, Český hydrometeorologický ústav, Martin Červíček, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Táborák si už lidé v kraji můžou udělat, ale opatrnost je pořád na místě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.