Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Prázdninový tip: Prozkoumejte polskou stranu Krkonoš, vodopád i hutě

Zajímavá geologická a botanická lokalita s přísnou ochranou, vila nositele Nobelovy ceny, ledovcová jezírky nebo třeba vodopády a mnohé další můžete objevovat na polské straně Krkonoš. Ty jsou stále více objevování nejen českými turisty, a tak nechybí ani slušná síť služeb a možností ubytování.

V obci Jagniątkow, která je součástí města Jelení Hora, najdeme vilu Łąkowy Kamień, kde bydlel a tvořil Gerhart Hauptmann, významný německý prozaik a dramatik a nositel Nobelovy ceny za literaturu z roku 1912. Odtud se turisté údolím řeky Sopot mohou dostat k lokalitě Bażynowe Skały, pokračovat lesem údolím Czarny Kocioł Jagniątkowski až na dno známých Sněžných jam, které jsou impozantním divem krkonošské přírody. Přísně chráněná geologická a botanická lokalita je přístupná turistům z Cesty česko-polského přátelství. Malá a Velká jáma jsou ledovcové kary s rozpukanými žulovými stěnami, vysokými cca 200 metrů. Dno s ledovcovými jezírky, zvanými Kochelské rybníčky, je ve výšce 1273 m n. m. 

Za vodopády i brusírnami skla

Z tohoto místa lze vyšplhat na horu Szrenica, k boudě Hala Szrenicka a vodopádu Kamieńczyk, jehož šumění je slyšet již zdaleka. Hora leží v hlavním hřebeni Krkonoš a tyčí se nad Szklarakou Porebou. Na jejím vrcholu stojí horská chata a o několik metrů níže se nachází horní stanice lanovky. Vodopád je se svými 27 metry nejvyšším vodopádem na polské straně Krkonoš. Padá trojitou kaskádou až do třiceti metrů hlubokého kaňonu, kde vytváří malé jezírko. Do strže vede stezka tvořena kovovými schody a plošinami. Nad vodopádem se nachází horská chata Kamienczyk.

Piechowice leží v nadmořské výšce 350–480 m n. m. na soutoku řek Malá Kamienna a Kamienna v západní části Jelenohorské kotliny. Město má proslulou Huť křišťálu Julia. Stávající brusírny skla mají tradici sahající až do 14. stol. V té době v Tiché dolině existovala sklářská huť považovaná za první v Krkonoších. Nedaleko Piechowic leží vesnice Michalowicea Górzyniec s výjimečným turistickým a rekreačním charakterem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky prázdniny, tip, výlet, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prázdninový tip: Prozkoumejte polskou stranu Krkonoš, vodopád i hutě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.