Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Stavba stadionu se opět prodlužuje. Od hasičů zatím nezískal kolaudaci

, aktualizováno 19. července 2023, 17:01

Stavba fotbalového stadionu v Hradci Králové zřejmě nebude hotová ani k 31. červenci, což je již o měsíc posunutý termín. Ohrožen by mohl být i termín prvního domácího mistrovského zápasu FC Hradec Králové 5. srpna. Novinářům to dnes řekl náměstek primátorky pro investice Lukáš Řádek (TOP 09). Stavební firma Strabag, která stojí v čele stavebního konsorcia, sdělila, že směřuje k tomu, aby se první fotbalový zápas odehrál v plánovaném termínu.

Na stavbě jsou podle Řádka desítky nedodělků. Dodavatel stavby podle něj také po úterní kontrolní prohlídce zatím nezískal souhlasné stanovisko hasičů potřebné pro kolaudaci. "Je riziko nedodržení termínu. Stadion dodnes není ve smyslu smlouvy dokončen, není podle našeho názoru připraven k tomu, aby do konce měsíce mohla proběhnout kolaudace. Máme pochybnosti o dodržení termínu," řekl Řádek. Připomněl, že dodavatel musí stavbu předat včetně kolaudací.

Firma Strabag uvedla, že v těchto dnech intenzivně běží dokončovací práce. "Postupně se dělají funkční zkoušky a kontroly ze strany příslušných orgánů státní správy (hasiči, policie, hygiena apod.)," uvedla mluvčí firmy Ivana Gregorová. Hasiči podle ní v úterý vznesli určité připomínky, které by firma měla mít vyřešené začátkem příštího týdne. "Proces kolaudace je v plném proudu, zjištěné nedostatky průběžně odstraňujeme," uvedla Gregorová.

Na stavbě podle Řádka nejsou dokončeny některé stavební části, ale nejsou na ní zásadní vady. Výsledkem prohlídky hasičů mělo být vydání souhlasného závazného stanoviska. "Hasičský záchranný sbor deklaroval, že tato prohlídka proběhla neúspěšně. Tudíž podle našeho názoru je ohrožen termín velké finální kolaudace stavebním úřadem. Takto napjatý harmonogram, kdy všechny zkoušku musejí proběhnout takzvané na první dobrou, je poměrně riziková záležitost," řekl Řádek.

Radnice se podle něj bude snažit udělat vše pro to, aby se zápas 5. srpna na stadionu odehrál. Variantou by mohlo být to, že by v takzvaném předčasném užívání povoleném stavebním úřadem byla v provozu jen fotbalová část stadionu. Zahrnovala by i tribuny a úsek gastro, ale ne již například ubytování a tělocvičny na stadionu.

Pokud by se utkání 5. srpna nemohlo na stadionu odehrát, má městský klub FC Hradec Králové podle náměstka primátorky Miroslava Hlouška (ODS) připravenou variantu odehrání utkání v Plzni. Podle Hlouška by to však znamenalo, že podle předpisů FAČR by již klub musel celý podzim svá domácí utkání hrát na západě Čech. "Byla by to fotbalová katastrofa," řekl k tomu Řádek.

Hraní zápasů v Plzni by podle Hlouška znamenalo pro klub zvýšené náklady asi 600.000 korun za jedno utkání, když dosud hraní klubu v azylu v Mladé Boleslavi vycházelo v minulé sezoně na asi 400.000 korun na utkání. Problém by podle Hlouška byl i již s prodanými permanentkami na hradecký stadion či se smlouvami na skyboxy. "Náklady by naskákaly, určitě by se to vymáhalo po viníkovi této situace, což není město," řekl Hloušek.

Stavba arény za 650 milionů korun bez daně začala v srpnu 2021, podle platné smlouvy měla být hotová 30. červnu. Tento termín stavbaři nesplnili a město dosud uvádělo, že stavba by měla být hotová do 31. července.

Město stavbu na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 připravovalo přes 15 let. Stadion by měl splňovat kategorii UEFA 4, což jsou stadiony pro mezinárodní utkání. Kapacitu bude mít 9300 diváků.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pavlína Springerová

Štítky ČR, správa, stavby, fotbal, stadion, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba stadionu se opět prodlužuje. Od hasičů zatím nezískal kolaudaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.