Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Běžci v Hradci Králové dostali okruh ze štěpky a pilin. Jde o druhý svého druhu v republice

Hradec Králové dnes dopoledne otevřel 800 metrů dlouhý běžecký okruh v městských lesích. Jeho povrch je vytvořen čistě z přírodního materiálu. Směs štěpky a pilin nabízí běžcům netradičně měkkou běžeckou dráhu. Jde o teprve druhou takovou běžeckou plochu v celé České republice.

Tvůrci nového běžeckého okruhu kousek od lesního hřbitova se inspirovali ve Skandinávii. Podobné zpracování běžeckých tras můžeme vidět i ve Švýcarsku nebo také Německu. „První takový okruh otevřeli v Ostravě. Prakticky ihned si tam vybudoval obrovskou popularitu. Věřím tomu, že to bude v Hradci Králové úplně stejné,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu primátorka města Pavlína Springerová (HDK). 

Běžecký okruh si mohou zájemci vyzkoušet už dnes. Najdou ho zhruba 200 metrů do parkoviště u lesního hřbitova. Trasa měří zhruba 800 metrů a má nepravidelný tvar. Po celé své délce je tři metry široký. I přesto je kvůli bezpečnosti běžecká trasa pouze jednosměrná. Smůlu mají také cyklisté, bruslaři nebo maminky s kočárky. Jim je na speciální povrch vstup zakázán.  

„Běžecký okruh obohatí pestrou nabídku Hradeckých lesů, do kterých se sjíždí sportovci a turisté z celého kraje i mimo náš region. Podle mě jde o skvělé doplnění stávajících cyklistických a bruslařských tras,“ dodává primátorka.  

Stezka je speciální především svým zpracováním. Na jeho výrobu dělníci použili pouze přírodních materiálů. Ve spodní vrstvě je štěrkopísek z písníku Marokánka. Na něm vrstva štěpky s pilinami. Celistvost stezky následně zajišťuje kůra z opracovaných kmenů.  

„Chceme tím podpořit venkovní způsob sportování. Chceme lidem vzkázat, aby si do městských lesů přišli zaběhat. Tento měkký a přírodní povrch by je mohl přesvědčit,“ řekl při dnešním slavnostním otevírání stezky ředitel lesů Milan Zerzán.

Za vybudování speciální běžecké trasy radnice zaplatila 750 tisíc korun bez daně. V této ceně už je započítané i vybavení, které chtějí dodělat pracovníci městských lesů. Jde o altán, stoly a lavice.  

„Běžci si samozřejmě užívali nespočet běžeckých tras na lesních cestách. Každopádně nový lesní okruh, tvořený velice měkkým přírodním povrchem, to je opravdu specialita,“ doplňuje Springerová. Odhaduje se, že městské lesy v Hradci Králové navštíví zhruba milion lidí ročně.    

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Hradec Králové, piliny, štěpka, les, Česko, PŠvýcarsko, Skandinávie, běh, běžecký, okruh, unikátní, Ostrava, městské

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Dvořák

Tak nevím, jestli je lákání ignorantů do lesa ta správná cesta. Frenetické pobíhání z místa na místo se dá provádět i bez plašení lesní zvěře.

Středa, 12. července 2023, 16:15Odpovědět

Běžci v Hradci Králové dostali okruh ze štěpky a pilin. Jde o druhý svého druhu v republice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.