Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zítra začne Náchod měřit rychlost. Radary budou na třech místech

Město Náchod začne v pondělí 10. července na třech místech měřit rychlost aut. Řidičům budou za rychlou jízdu hrozit pokuty. "Hlavním cílem měření je zajištění bezpečnosti a zklidnění dopravy," uvedl starosta Jan Birke (SOCDEM). Dosud automatické měření rychlosti s následným vybíráním pokut v dvacetitisícovém Náchodě nebylo.

Na dvou místech bude měření okamžité rychlosti a na jednom bude úsekové měření, vždy půjde o dodržování rychlosti 50 kilometrů v hodině. "Místa pro měření byla vybrána ve spolupráci s policií," uvedl starosta.

První místo okamžitého měření bude na vjezdu do Náchoda na silnici I/33 ve směru od Hradce Králové v Českoskalické ulici v místě zvaném Rybárna. "Hlavně v nočních hodinách zde velmi často překračují povolenou rychlost zejména zahraniční řidiči," uvedl starosta.

Okamžitou rychlost bude měřit také radar v Kostelecké ulici u Základní školy Plhov na silnici I/14 na příjezdu od Červeného Kostelce ve směru do Náchoda. Úsekové měření rychlosti v obou směrech bude ve čtvrti Malé Poříčí v Broumovské ulici na silnici II/303 vedoucí z Náchoda na Hronov. Úsek je podle radnice místem s největším počtem vážných nehod ve městě.

Místa s radary nebudou osazena svislými dopravními značkami upozorňujícími na měření rychlosti. Bude však před nimi digitální ukazatel rychlosti, který bude rychle jedoucí řidiče vyzývat ke snížení rychlosti. Systém také bude umět monitorovat průjezdy vozidel a následně poskytnout informace policii například při pátraní po autech či lidech.

Pořízení systému město přišlo téměř na pět milionů korun. Na zvýšenou agendu spojenou s vybíráním pokut radnice přijala na odbor dopravy prozatím dva pracovníky. "Návratnost investice se dle zkušeností z jiných měst odhaduje mezi deseti až dvanácti měsíci od spuštění provozu," doplnila mluvčí radnice Nina Adlof.

V Královéhradeckém kraji v poslední době zavedl automatické měření s vybíráním pokut Hradec Králové. Je součástí inteligentního systému řízení dopravy, který radnice pořídila za více než 300 milionů korun. V květnu, za prvním měsíc ostrého měření, systém zaznamenal 15.262 možných překročení rychlosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Náchod

Štítky ČR, správa, automobilová, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zítra začne Náchod měřit rychlost. Radary budou na třech místech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.