Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Skauti s odborníky v Krkonoších zlepšují podmínky pro ohrožené motýly

Projekt Patronáty Skautského institutu má ve vybrané lokalitě v Krkonoších zlepšit podmínky pro ohrožené motýly. Skauti ve spolupráci s odborníky začali pečovat o louku na úbočí Jankova kopce ve Vrchlabí tak, aby lépe vyhovovala ohroženému druhu modráska bahenního. Lokalitu udržuje Správa KRNAP ve spolupráci s Okrašlovacím spolkem ve Vrchlabí a majitelem louky.

"Na louce se nás sešlo celkem 45, z toho 35 skautů a skautek v čele se svými vedoucími. Část skautek a skautů hrabala a uklízela pokosenou trávu na kompostovací místa a druhá část se věnovala entomologickým experimentům," uvedla Hana Matěásková z oddělení ochrany přírody Správy KRNAP.

Podle ní je specifický životní cyklus modráska bahenního zásadním důvodem jeho ohrožení, podobně jako u příbuzného ohroženého druhu modráska očkovaného. "Také tento druh by se teoreticky díky této péči mohl na modráskovou louku nad Vrchlabím vrátit," uvedla Matěásková.

Životním prostorem obou druhů jsou hlavně vlhké louky a pastviny s kolísající hladinou podzemní vody, které jsou kosené, zpravidla jednou, maximálně dvakrát ročně. Živnou rostlinou housenek těchto modrásků je krvavec toten. Ten ale nestačí. Zásadní je, že blízko musí být také suchá kyprá půda s mraveništi hostitelských mravenců, uvedli zástupci národního parku.

"Nyní se, i díky vrchlabským skautkám a skautům, rozšiřuje projekt Patronáty i do Krkonoš, a to nás těší," uvedla koordinátorka Patronátů v Královéhradeckém kraji Monika Kašparová ze Skautského institutu.

Projekt Patronáty, který funguje čtyři roky, je založený na tom, že se skautský oddíl či školní třída propojí s odborníkem a se správcem konkrétního přírodního území, které potřebuje péči. Děti se dozvědí, čím je místní příroda jedinečná, a přebírají tak pomyslný patronát nad kouskem světa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto kie-ker | Pixabay

Štítky ČR, příroda, rezervace, skaut, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skauti s odborníky v Krkonoších zlepšují podmínky pro ohrožené motýly  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.