Počasí dnes21 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Hradecký kraj už nebude doplácet ubytování všem uprchlíkům, ale jen některým skupinám

Královéhradecký kraji bude v souvislosti s novelou takzvaného lex Ukrajina od 1. července doplácet ubytování pouze těm uprchlíkům, kteří jsou označeni jako zranitelní nebo jim běží lhůta dočasné ochrany.

Za zranitelné považuje zákon děti a mládež do 18 let, studenty do 26 let, osoby pečující o děti do šesti let, těhotné, seniory nad 65 let, handicapované nebo lidi pečující o handicapované. Měsíčně kraj vynakládá na ubytování uprchlíků v průměru 30 milionů korun, které mu následně proplácí stát. Hejtmanství očekává, že od července kraji klesnou náklady s tím spojené až o třetinu. "Máme nasmlouváno dostatek kapacit pro ubytování těch nejohroženějších uprchlíků, kteří se na území kraje nachází," uvedl hejtman Martin Červíček.

Podle něj se kraj na začátek účinnosti novely připravoval od dubna. Postupně uzavřel nové smlouvy s poskytovateli ubytování pro uprchlíky. "Ještě do minulého týdne jsme ale čekali na případné změny a odeslali aktuální instrukce zhruba 70 ubytovatelům s tím, že od 1. července budeme doplácet ubytování pouze těm uprchlíkům, kteří jsou označení jako zranitelní, případně těm, kterým běží lhůta od udělení dočasné ochrany," řekl Červíček.

V Královéhradeckém kraji přes kontaktní místo prošlo od loňského března více než 23.000 uprchlíků z Ukrajiny. V současnosti kontaktní místo funguje na Ulrichově náměstí v centru Hradce Králové, přičemž týdně jim projdou desítky lidí. Nově příchozích uprchlíků je mezi nimi minimum. Více než 3000 ukrajinských uprchlíků je v regionu ubytováno přes systém humanitární pomoci, uvedl kraj.

Od července se podpora uprchlíků v Česku mění. Humanitární dávku mohou získat lidé s příjmem pod životním minimem a stanovenými náklady na bydlení.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Katka Malá

Štítky ČR, Ukrajina, sociální, byty, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj už nebude doplácet ubytování všem uprchlíkům, ale jen některým skupinám  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.