Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Univerzita Hradec králové opraví budovu pedagogické fakulty. Od kraje získala 45 milionů

Univerzita Hradec Králové (UHK) získala dotaci 45 milionů korun od Královéhradeckého kraje na rekonstrukci památkově chráněné budovy pedagogické fakulty (PdF). Rozhodlo o tom krajské zastupitelstvo, pro hlasovalo všech 39 přítomných zastupitelů. Rekonstrukce by tak mohla začít v létě, řekl ČTK mluvčí univerzity Jakub Novák. Původně předpokládaný rozpočet investice se zvýšil zhruba na 410 milionů a bez pomoci kraje by univerzita rekonstrukci budovy v centru Hradce Králové podle něj nezvládla.

Dotace by měla být rozdělena do tří let po částkách 15 milionů korun. Podle hejtmanství se stavební práce budou týkat zejména interiérů. Dotaci ve výši 271 milionů korun přislíbilo ministerstvo školství a další prostředky město Hradec Králové. První část krajské dotace získá UHK letos, další příští rok a třetí v roce 2025.

"Rozhodli jsme se podpořit rozvoj UHK. Je potřeba, aby kraj pomohl své regionální univerzitě i ve chvíli, kdy se ocitá v souvislosti s investičními záměry v nelehké situaci," řekl hejtman Martin Červíček (ODS).

Vedení UHK uvedlo, že udělení krajské dotace je zásadní moment ovlivňující rozhodnutí, jestli se univerzita do rekonstrukce budovy může pustit, protože dotace ministerstva školství nedosahuje potřebné výše vzhledem k odhadovaným nákladům. Budova PdF UHK je zakonzervovaná a připravená k zahájení rekonstrukce. Práce by tam mohly podle Nováka začít v létě, kompletní rekonstrukce interiéru má trvat dva roky.

UHK v posledních letech investovala do svého rozvoje desítky milionů korun. Loni dokončila rekonstrukci vedlejší budovy filozofické fakulty na náměstí Svobody za 216 milionů korun. Připravuje také další rozvoj univerzitního kampusu Na Soutoku, pro zpracování dokumentace pro územní řízení získala od Královéhradeckého kraje dotaci 16 milionů korun.

UHK nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě. UHK studuje zhruba 6500 lidí plus zahraniční studenti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, správa, stavby, památky, školy, vysoké, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita Hradec králové opraví budovu pedagogické fakulty. Od kraje získala 45 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.