Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Někdo utýral březí vlčici na Broumovsku. Ochranáři podali trestné oznámení

Za uhynutí březí vlčice u obce Šonov na Náchodsku může s největší pravděpodobností lidský zásah. Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) ČR proto podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Nejedná se podle ní o první případ nelegálního usmrcení vlka na Broumovsku. V březnu roku 2022 byl u Heřmánkovic, tedy nedaleko od místa nalezení vlčice, nalezeny ostatky vlka se zbytky kovových částic, které ukazovaly na nelegální zástřel.

"Z pitevního protokolu vyplývá, že smrt (vlčice) s největší pravděpodobností nastala kvůli celkovému vyčerpání organismu. Zvíře se zřejmě zachytilo levou nohou do pytláckého oka či smyčky a nedařilo se mu vyprostit. To vedlo k dehydrataci a hladovění," řekla Karolína Šůlová z AOPK.

Podle ochranářů z pitevního protokolu vyplývá, že poraněná vlčice musela několik týdnů velmi trpět. "Zhubla téměř o čtvrtinu původní váhy, v žaludku měla kus své vlastní tlapy a jehličí, v děloze šest vlčat. Používání pytláckého oka, smyčky nebo podobně zkonstruovaného zařízení je zakázaným způsobem lovu či odchytu zvířete podle zákona na ochranu zvířat proti týrání. Jejich použití nedovoluje ani zákon o myslivosti," uvedl ředitel AOPK ČR František Pelc.

Zdůraznil, že tyto mimořádně neetické pasti zvířeti působí dlouhou a trýznivou smrt žízní a hladem. "Je jedno, zda někdo líčil konkrétně na vlka nebo na jiné zvíře. Podáváme proto trestní oznámení na neznámého pachatele. Fakt, že se vzácné šelmy a dravci stávají i v 21. století obětí pytláků, je ostudný," dodal Pelc.

Agentura se dozvěděla o nálezu uhynulé psovité šelmy v katastru obce Šonov 2. května. víře, které leželo v lese deset metrů od málo používané lesní cesty, nalezli motorkáři a podali o něm zprávu uživateli honitby. Ohledání na místě za přítomnosti kriminální policie potvrdilo, že jde o samici vlka obecného.

"Vlčice pravděpodobně patřila k místní smečce, která se pohybuje na území Javořích hor. Vlci se zde trvale vyskytují od roku 2018 a od roku 2019 pravidelně vyvádějí mláďata," uvedl zoolog Správy CHKO Broumovsko Petr Kafka z AOPK ČR.

Pitevní zpráva konstatuje, že nejpravděpodobnější příčinou úmrtí bylo celkové vyčerpání organismu zvířete, ke kterému došlo zřejmě mechanickým zachycením jeho levého zápěstí na jedno místo, přičemž znemožnění pohybu zvířete pak vedlo k dehydrataci a hladovění a následné smrti. Pitva neprokázala přítomnost žádného viru ani kovových částic. "Vše ukazuje na to, že vlčice byla chycena například do silonového či drátěného lanka nebo provazu v úrovni zápěstí," uvedla AOPK ČR.

V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami se v únoru potvrdil výskyt minimálně 18 vlků. V této oblasti žijí vlci ve třech teritoriích, a to ve Vraních horách, v Javořích horách a v polském Národním parku Góry Stolowe. Vyplynulo to z celoplošného mapování vlka obecného, které se konalo v únoru v Broumovské vrchovině a okolí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto AOPK

Štítky ČR, příroda, kriminalita, vlci, Broumovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Někdo utýral březí vlčici na Broumovsku. Ochranáři podali trestné oznámení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.