Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Domácnosti v Náchodě ušetří za teplo tisíce korun, náchodská Teplárna snižuje ceny

Teplárna Náchod ze skupiny Innogy sníží cenu tepla pro letošní rok o 15 procent na 1320 korun za gigajoule včetně DPH z dosavadních 1562 korun za GJ. Domácnosti ročně ušetří tisíce korun.

Při průměrné spotřebě 20 gigajoulů za rok by průměrná domácnost v Náchodě měla ušetřit přibližně 4500 korun. Firma innogy nevylučuje, že díky klesajícím cenám plynu by se cena tepla mohla do konce roku ještě snížit. Při zakončení investice do dvou nových kotlů teplárny to uvedli představitelé firmy innogy Energo a města Náchoda. I po snížení je cena tepla proti minulosti výrazně vyšší, v roce 2020 byla na úrovni 630 korun za GJ.

Cena 1320 korun za GJ vstoupí v platnost k 1. červenci, ale bude se vztahovat na všechno teplo odebrané klienty teplárny od letošního 1. ledna. "I případná další úprava ceny směrem dolů by se vztahovala na celý letošní rok," řekl ředitel společnosti innogy Energo Jiří Šimek. Teplárna v dvacetitisícovém městě zásobuje teplem téměř 5000 bytů, podniky, školy a další instituce.

Rostoucí ceny plynu na světových trzích teplárnu donutily v roce 2022 zvýšit cenu tepla na 1053 korun za GJ a pro letošní rok na předpokládanou cenu 1562 korun. Nynější klesající ceny plynu umožňují snížení ceny tepla. "Očekáváme že ceny plynu půjdou dál dolů, ale nevíme, jak se trhy skutečně vyvinou," uvedl Šimek. Doplnil, že firma nakupuje zhruba 80 procent plynu na jeden až dva roky dopředu. Aktuální pokles cen plynu na spotových trzích tak ceny tepla ovlivní jen zčásti, protože většinu plynu pro letošní rok již má firma nakoupenou za dřívější vysoké ceny.

Firma innogy podle Šimka stále pokládá plyn za perspektivní, stabilní a ekologické palivo. Zejména v případě Náchoda je ekologické hledisko velmi významné, protože v minulých letech innogy Enrgo náchodskou teplárnu přebudovala ze spalování uhlí na plyn. Ceny roku 2022 a 2023 Šimek označil za velmi nepříjemný krátkodobý výkyv.

Město podle starosty Jana Birkeho s innogy Energo jedná o snížení cen tepla. "Jednání nebyla jednoduchá. Ne že jsme našli shodu, ale je to nějaký kompromis. Určitě to není jedna z posledních cen. Pokud světové ceny plynu budou klesat, tak to peněženky náchodských občanů poznají," řekl Jan Birke ke snižování ceny. Přiznal, že lidem musí odpovídat na otázky, proč v Náchodě tak vzrostla cena tepla. Město má v části náchodské teplárny vlastnický podíl ve výši sedmi procent. Zbytek vlastní innogy Energo.

Při nyní stanovené ceně 1320 korun za GJ by průměrná domácnost v Náchodě se spotřebou 20 GJ měla za letošní rok zaplatit asi 26.400 korun místo původně předpokládaných 31.240 korun. V roce 2020 průměrná roční platba byla asi 13.000 korun, loni to bylo asi 21.000 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky ČR, teplo, správa, ceny, peníze, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domácnosti v Náchodě ušetří za teplo tisíce korun, náchodská Teplárna snižuje ceny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.