Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Hradecký kraj dá na rekonstrukci pedagogické fakulty v Hradci desítky milionů

Královéhradecký kraj má v plánu poskytnout na rekonstrukci budovy Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové dotaci 45 milionů korun. Původně předpokládaný rozpočet investice se zvýšil zhruba na 410 milionů korun.

Bez pomoci kraje by univerzita s rekonstrukcí budovy v centru Hradce Králové nejspíš nemohla začít. Návrh dotace dnes schválili krajští radní, na nejbližším zasedání jej projednají krajští zastupitelé.

"Je potřeba, aby kraj pomohl své regionální univerzitě i ve chvíli, kdy se ocitá v souvislosti s investičními záměry v nelehké situaci. Projekt na rekonstrukci budovy pedagogické fakulty považuji za dokončení potřeb univerzity při vytváření dostatečných kapacit v budovách, které má k dispozici," řekl hejtman Martin Červíček.

Dotace by měla být rozdělena do tří let po částkách 15 milionů korun. Podle hejtmanství se stavební práce budou týkat zejména interiérů. Dotaci ve výši 271 milionů korun přislíbilo ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Cílem projektu je kompletní rekonstrukce památkově chráněného objektu budovy PdF na náměstí Svobody v centru Hradce Králové. Rekonstrukce zvýší kapacitu pro přípravu budoucích učitelů a umožní další výzkumné, výukové a jiné činnosti fakulty.

"S příchodem současného vedení Královéhradeckého kraje v čele s panem hejtmanem Červíčkem cítím ze strany kraje největší podporu za celou dobu mého rektorského mandátu. Jsem rád, že kraj vnímá, že UHK zajišťuje pro region ročně nejen stovky kvalitních učitelů a učitelek, ale i dalších odborníků a odbornic v mnohých oblastech," řekl rektor UHK Kamil Kuča.

Případné udělení dotace je podle něj zásadní moment ovlivňující rozhodnutí, jestli se do rekonstrukce budovy UHK může pustit, protože dotace ministerstva školství nedosahuje potřebné výše vzhledem k odhadovaným nákladům rekonstrukce. "Budova je aktuálně zakonzervovaná a připravená k zahájení rekonstrukce okamžitě. Po udělení dotace je třeba dokončit administrativní úkony, předpokládáme ale, že pokud by skutečně vše v pořádku proběhlo, rekonstruovat by se mohlo začít během letních měsíců. Kompletní rekonstrukce interiéru má trvat dva roky," řekl mluvčí UHK Jakub Novák.

UHK v posledních letech investovala do svého rozvoje desítky milionů korun. Loni dokončila rekonstrukci budovy filozofické fakulty na náměstí Svobody za 216 milionů korun. Připravuje také další rozvoj univerzitního kampusu Na Soutoku, pro zpracování dokumentace pro územní řízení získala od Královéhradeckého kraje dotaci 16 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, správa, školy, stavby, vysoké, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj dá na rekonstrukci pedagogické fakulty v Hradci desítky milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.