Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jičín našel společnost, která zrekonstruuje Knihovnu Václava Čtvrtka. Řekla si o 57,9 milionu

Radnice v Jičíně vysoutěžila společnost, která si vezme na starosti rekonstrukci Knihovny Václava Čtvrtka. Městu nabídla, že práce provede za 57,88 milionu korun bez DPH. Jde o zásadní krok k zahájení největší letošní stavební akce. V současné době se připravuje stěhování.

„Část svého inventáře umístí dočasně v bývalém hotelu Slavia a z větší míry knihovna využije svou pobočku v ulici Na Jihu. Vystěhování městské knihovny bude velmi náročný úkol, a v podstatě také velmi ojedinělý,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí radnice Jan Jireš.   

Projekt rekonstrukce knihovny radnice připravuje osm let. Její novou podobu město označuje za „obývák města“. Chce, aby zázemí knihovny sloužilo všem občanům bez ohledu na věk, zájmy, nebo gender.  

Z budovy zmizí bariéry, které komplikují přístup hendikepovaným. Zásadním bodem přestavby je schodiště a vestavba výtahu. Knihovna také získá nové hygienické zázemí a změní se dispozice prostor v čítárně a v oddělení pro dospělé. Interiér bude lépe napojen na venkovní terasu, která se nyní dá využívat jen omezeně. Díky úpravám se zpřístupní podkroví.  

Rekonstrukce knihovny by měla trvat do roku 2025. Mezi tím bude své služby poskytovat v náhradních prostorách na Novém Městě.  

Projektové náklady radnice zatím odhaduje na více než 70 milionů korun. „Výraznou část nákladů pokryje získaná dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, která byla schválena výši 59,7 milionu korun. Zatížení pro hospodaření města tedy bude výrazně zmírněno,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí jičínské radnice. 

Ohodnoť článek

Foto město Jíčín

Štítky Jičín, Václav Čtvrtek, knihovna, rekonstrukce, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín našel společnost, která zrekonstruuje Knihovnu Václava Čtvrtka. Řekla si o 57,9 milionu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.