Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na přestavbu hradeckého fotbalového stadionu dá kraj sto milionů

Přestavba fotbalového stadionu za 763 milionů korun včetně DPH na multifunkční sportovní arénu v Hradci Králové získala podporu Královéhradeckého kraje ve výši 100 milionů korun. Investorem je město Hradec Králové. Stavbaři největší stavbu v novodobé historii stotisícového města dokončují. Poskytnutí dotace dnes projednala rada kraje, řekl dnes novinářům hejtman Martin Červíček (ODS). Návrh musí ještě schválit krajští zastupitelé kraje, kteří se sejdou 19. června.

V případě schválení poskytnutí krajské dotace město 100 milionů korun obdrží ve třech letech. V roce 2023 kraj uvolní kraj 61 milionů korun, následující rok 15 milionů korun a v roce 2025 zbylých 24 milionů korun. Krajskou dotaci město použije na rozšíření a dovybavení multifunkčnosti arény, konkrétně na vybavení tribun, tělocvičen a dalšího sportovního zázemí, výstavbu parkovacího domu pro kola, nasvětlení arény či pořízení obnovitelných zdrojů energie.

"Dlouhodobě se bavíme o nadregionálním významu hradeckého multifunkčního stadionu a s ohledem na to, že se zde do budoucna plánují velké společenské a kulturní akce, tak jsme se jako kraj rozhodli, že podpoříme dobudování právě multifunkčního zázemí a dalších technologií. Krajská podpora umožní, že nový hradecký stadion nebude jen místem skvělých fotbalových utkání, ale že vznikne centrum pro celé spektrum akcí a společensko-kulturního života pro celý region," uvedl Červíček.

Zásadní součástí projektu stavby nové hradecké arény je podle něj jeho maximální multifunkční využití. Uvnitř stadionu a v jeho okolí budou tělocvičny, posilovny, lezecká stěna či běžecká a dráha pro in-line. Současně vznikne možnost pořádat společenské, kulturní nebo vzdělávací akce, jako jsou konference, přednášky nebo výstavy.

Fotbalový stadion v Hradci Králové se slavnostně otevře 3. září. Kolaudací by měl projít už příští měsíc

Nová fotbalová aréna za 763 milionů korun v Hradci Králové je téměř dokončena. Ačkoliv by měl stadion kolaudací projít už 30. června. První zápas se však odehraje až o měsíc později. Stavba fotbalové arény začala v srpnu 2021. Město stavbu na...

Město na stadion žádalo o dotaci u Národní sportovní agentury (NSA), ale neuspělo. Agentura řízení o dotaci v polovině dubna 2022 zastavila. Městský soud v Praze v lednu vyhověl správní žalobě Hradce Králové na NSA kvůli tomu, že zastavila řízení o dotaci na stavbu stadionu. Soud napadené usnesení zrušil, případ se tak vrátil agentuře, která ve věci znovu rozhodne.

Nová aréna by měla splňovat kategorii UEFA 4 vhodnou pro mezinárodní utkání. Kapacita bude 9300 diváků. Provozovatelem arény by měl být klub FC Hradec Králové.

Stavba nové fotbalové arény začala v srpnu 2021. Jde o největší investici v novodobé historii Hradec Králové, kterou město připravovalo na místě polorozbořeného všesportovního stadionu z roku 1966 přes 15 let. Celý projekt vyjde na 763 milionů korun včetně DPH. Kolaudace je naplánovaná na 30. června, první ligové utkání na 5. srpna a slavnostní otevření multifunkčního stadionu na 3. září letošního roku.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, stavby, sporty, stadion, Hradec Králové, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na přestavbu hradeckého fotbalového stadionu dá kraj sto milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.