Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Festival nového cirkusu Cirk-UFF v Trutnově skončil, přilákal tisíce lidí

V Trutnově skončil 13. ročník mezinárodního festivalu nového cirkusu Cirk-UFF, přilákal tisíce diváků. Festival od středy 31. května nabídl ve společenském centru Uffo, v šapitó nebo v ulicích města přes 20 představení.

Představila se nejen česká novocirkusová scéna, ale i performeři z Austrálie, Izraele, Itálie, Slovenska, nebo Španělska.  Největší zájem byl o australský soubor Highwire Entertainment s představením The Defiant a z českých souborů o Cirk La Putyka a Losers Cirque Company.

"Přesná čísla návštěvnosti letošního ročníku ještě nemáme. Poměrně jasnou představu ale máme o platících divácích, kterých bylo letos okolo 5000, což překonává i čísla před covidovou pauzou. Vzhledem k venkovním představením je tu ale ještě druhá část diváků, tedy neplatících. Ty musíme spočítat, jejich počet se bude pohybovat někde mezi 5000 až 10.000," uvedl zakladatel festivalu a ředitel centra Uffo Libor Kasík

Končící festival podle něj měl a bude mít především velký dopad na propojení a prohloubení vztahů s australským novým cirkusem. "Toto spojení má potenciál značného vlivu nejen na českou novocirkusovou scénu, ale také na tu evropskou," řekl Kasík.

Na festivalu byl představen také plán na založení česko-australské akrobatické školy CZirkidz v Trutnově, která by měla zahájit provoz koncem letošního roku. Jde o společný projekt české a australské novocirkusové scény, přičemž ta australská patří k nejlepším ve světě. Škola bude mít sídlo v opravené budově kina Vesmír. Partnery projektu je polyfunkční společenské centrum Uffo a akrobatická škola CirKidz z australského Adelaide.

Během festivalu diváci mohli vidět umění například také izraelského uskupení Bomba Cirkus nebo slovenských performerů Cirkuskus. Z české novocirkusové scény byli na programu kromě souboru Cirk La Putyka také Losers Cirque Company, klauni ze Squadra Sua, divadelní uskupení Holektiv nebo chůdařská pouliční show s prvky improvizace souboru Sacra Cirkus.

Čtrnáctý ročník festivalu Cirk-UFF by se měl konat za rok na přelomu května a června opět v Trutnově.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook CirkUFF

Štítky ČR, zábava, cirkusy, festival, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival nového cirkusu Cirk-UFF v Trutnově skončil, přilákal tisíce lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.